Niedawno opublikowałam na blogu przepisy na dwie proste i szybkie pasty kanapkowe z fasoli. Czasami jednak bywa tak, że musimy sięgnąć po gotowce… dlatego dziś chcę podzielić się z Wami tym, co myślę na temat gotowych hummusów. Wybrałam do oceny cztery łatwo dostępne produkty – jeden z Biedronki „Vitalfresh”, drugi marki Sokołów „Z gruntu dobre”, trzeci marki Sante „I love vege” oraz Hummus marki Liesner.
Hummus klasyczny „Vitalfresh” Biedronka
Składniki: ciecierzyca gotowana 50% (ciecierzyca, woda), woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa Tahini 10%, ocet spirytusowy, sól, czosnek suszony, kmin rzymski, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza | w 100 g produktu |
Wartość energetyczna | 249 kcal |
Tłuszcz | 19 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,9 g |
Węglowodany | 9,5 g |
w tym cukry | 0,5 g |
Błonnik | 5,8 g |
Białko | 7 g |
Sól | 0,82 g |
Aktualnie skład tego produktu jest przyzwoity. Jeszcze jakiś rok temu ten hummus z Biedronki zawierał szkodliwy konserwant – benzoesan sodu, o którym pisałam TUTAJ.
Zdziwiłam się ostatnio, gdy odkryłam, że skład został ulepszony i wyeliminowano benzoesan i cukier.
Niestety nie mogę go zarekomendować z czystym sumieniem dla małych dzieci, ze względu na dodatek octu spirytusowego. Jak dla mnie jest za kwaśny w smaku. Ocet zapewne pełni tutaj rolę konserwującą + zastosowano pakowanie w atmosferze ochronnej, co pozwala trochę przedłużyć świeżość produktu, ale termin przydatności do spożycia jest teraz znacznie krótszy, niż wtedy gdy w składzie był benzoesan – i dobrze.
Plusem jest duża zawartość ciecierzycy – 50%. Minusem – plastikowe opakowanie (bisfenol).
Cena 3,99 za 160 g.
Ogólna ocena: 4 w skali 6. Ten produkt dla dorosłych jest ok, ale nie dla małych dzieci.
Hummus z czarnuszką „Z gruntu dobre” Sokołów
Składniki: ciecierzyca gotowana 41% (ciecierzyca, woda), olej rzepakowy, woda, miazga sezamowa 15%, czarnuszka 2%, przyprawy (w tym: kmin rzymski, czosnek, cebula), ekstrakty przypraw naturalnych, sól.
Wartość odżywcza | w 100 g produktu |
Wartość energetyczna | 356 kcal |
Tłuszcz | 30 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,3 g |
Węglowodany | 14,5 g |
w tym cukry | 2,2 g |
Białko | 7 g |
Sól | 1,3 g |
Skład tego produktu jest super naturalny, nie ma zawiera dodatku octu ani kwasku cytrynowego. W smaku tez dobry, choć dla mnie trochę za słony.
Jedynymi minusami dla mnie są: plastikowe opakowanie (zawiera bisfenol) i stosunkowo wysoka zawartość tłuszczu – 30%. Gdyby była to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to nie miałabym zastrzeżeń, ale prawdopodobnie zastosowano rafinowany olej rzepakowy.
Mimo to uważam, że to dobry produkt. Spośród wszystkich hummusów jakie sprawdzałam TEN właśnie ma najlepszy skład.
Cena 5 zł za 120 g.
Ogólna ocena: 5+ w skali 6.
Hummus klasyczny „I love vege” Sante
Składniki: Ciecierzyca gotowana 38%, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini 14%, błonnik roślinny (grochowy, bambusowy), sól morska, przyprawy, koncentrat soku z cytryny, cukier trzcinowy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, kurkuma.
Wartość odżywcza | w 100 g produktu |
Wartość energetyczna | 343 kcal |
Tłuszcz | 29 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,3 g |
Węglowodany | 12 g |
w tym cukry | 1,0 g |
Błonnik | 4,4 g |
Białko | 6,4 g |
Sól | 1,3 g |
Ten produkt podobnie jak poprzednie zawiera olej rzepakowy w ilości 30% produktu. Ponadto niepotrzebny jest dodatek cukru trzcinowego czy też błonnika grochowego – oryginalny hummus tego nie zawiera…
Poza tym same plusy – naturalny skład, szklane opakowanie, smak w porządku.
Cena: 5,80 za 180 g.
Ogólna ocena: 4+/6.
Hummus klasyczny Liesner
Składniki: ciecierzyca 58,4%, olej rzepakowy, pasta tahini 10% (100% mielone ziarna sezamu), woda, pasta czosnkowa, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), sól, przyprawa (kmin rzymski), substancja konserwująca (sorbinian potasu).
Wartość odżywcza | w 100 g produktu |
Wartość energetyczna | 332 kcal |
Tłuszcz | 27 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,6 g |
Węglowodany | 9,8 g |
w tym cukry | 0,1 g |
Białko | 8,7 g |
Sól | 1, 6 g |
Ten hummus zawiera największą ze wszystkich zawartość ciecierzycy – prawie 60%. I na tym kończą się jego plusy.
Niestety produkt zawiera niekorzystny konserwant – sorbinian potasu, do tego kwasek cytrynowy, pastę czosnkową (zamiast czosnku coś przetworzonego )… i największą ilość soli ze wszystkich analizowanych produktów. Minus za plastikowe opakowanie.
Cena 2,80 za 80 g.
Ocena ogólna: 2+/6.
Podsumowując:
Z powyższego zestawienia jak dla mnie wygrywa Hummus marki Sokołów „Z gruntu dobre”. Moje oceny punktowe są oczywiście subiektywne 🙂 Brałam pod uwagę skład – to na ile jest naturalny oraz smak.
Ocenę 6/6 mogę przyznać jedynie domowemu hummusowi 🙂 Poniżej przedstawiam Wam przepis na:
Mój domowy hummus – najprostszy:
- 1 puszka ciecierzycy lub 1 duża szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki pasty sezamowej tahini (jeśli pasta jest bardzo gęsta należy użyć jej mniej) lub 4 łyżki sezamu
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 łyżki ciepłej wody
- duża szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- opcjonalnie – natka pietruszki, ostra papryka
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i dokładnie wypłucz (jeśli korzystasz z tej w puszce).
- Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę lub posiekaj,
- Jeżeli nie mamy akurat pod ręką pasty tahini to można użyć ziaren sezamu – uprażyć 4 łyżki białego sezamu na suchej patelni i zmielić w młynku do kawy.
- Wszystkie składniki (bez pietruszki) umieść w naczyniu blendera i miksuj kilka minut, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
- Jeśli hummus będzie za gęsty, możesz dodać więcej wody. Gotowy hummus podawaj z pietruszką i posypany ostrą papryką.
2 Responses
Edyta
Nigdy nie kupowałam hummusu, ani sama go nie robiłam, czas to zmienić:-)
Magdalena Ciężkowska
Oj tak, warto spróbować. Pamiętam, że mi za pierwszym razem nie smakował… dopiero później, z dodatkami w postaci pieczonej papryki i dobrego pieczywa uznałam że to fajny smak 🙂 Pozdrawiam serdecznie