Mazurek ekspresowy

Mazurek ekspresowy

with Brak komentarzy

Miałam wątpliwości czy warto publikować tak banalny przepis, ale syn mnie przekonał, że smaczne i że warto 🙂 Zatem tą połowę blaszki, która została sfotografowałam i udostępniam.

Mazurek jest w nieco zdrowszej odsłonie – z pełnoziarnistą mąką orkiszową. Może być też w wersji bezglutenowej jeśli użyjesz mieszanki mąk bezglutenowych do wypieków.

Składniki na spód: 

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub bezglutenowej do wypieków (ok. 1,5 szklanki)
  • 130 g zimnego masła / masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 jajko (podobno można pominąć)
  • 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli chcesz ciemne ciasto tak jak ja)

Składniki na nadzienie: 

masło orzechowe – ok. 200 g (10 dużych łyżek)

syrop klonowy lub miód lub ksylitol – 4 łyżki

sok z cytryny – 1 łyżka

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie dodaj pokruszone masło i miksuj ok. 1 minuty.
  2. Następnie dodaj jajko, syrop klonowy, proszek do pieczenia i miksuj, aż składniki się połączą. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
  3. Przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami rozprowadź równomiernie na całej blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, bez termoobiegu, na 15 – 20 minut. A potem wystudź zupełnie.
  4. Masło orzechowe wymieszaj z 4 łyżkami syropu klonowego lub miodu i łyżką soku z cytryny. Rozsmaruj na ostudzonym mazurku łyżeczką. Ja pomagałam sobie palcami 🙂 Udekoruj tak, jak chcesz.
PODZIEL SIĘ!
  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    17
    Udostępnienia

Leave a Reply