Magdalena Ciężkowska dietetyk dziecięcyJestem absolwentką kierunków „Technologia Żywności i Żywienie Człowieka” SGGW (2008) oraz „Dietetyka w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych” Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (2012). Doświadczenie praktyczne zdobywałam m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia oraz w Poradni Żywieniowej Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Wiedzę o żywieniu dzieci zdrowych i chorych poszerzam systematycznie od 2014 r., poprzez udział w licznych szkoleniach i konferencjach naukowych. Wzięłam udział w pierwszej edycji ogólnopolskiego programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, gdzie jako dietetyk-edukator mogłam poprawić jadłospisy wielu przedszkoli, dzięki czemu miałam realny wpływ na nawyki żywieniowe kilkuset małych dzieci.

Prywatnie jestem mamą dwóch synów – 5 letniego Maksymiliana i 3 letniego Mikołaja. Dobrze wiem, że żywienie dzieci nie zawsze jest łatwe… i wiem jak wiele trudności i wątpliwości może się pojawiać. A z drugiej strony wierzę, że przy odpowiednim wsparciu, problemy można stopniowo rozwiązać, że przygotowywanie zdrowych posiłków nie musi być czasochłonne, a odkrywanie nowych smaków może być zarówno dla dziecka, jak i dla mamy fascynującą przygodą.

Mój drugi syn Mikołaj urodził się z ciężką wadą przełyku, uniemożliwiającą żywienie doustne i był karmiony przez gastrostomię przez ponad rok. Doświadczyłam w praktyce, jak postępować z dzieckiem mającym problemy z układem pokarmowym oraz odmawiającym jakiegokolwiek jedzenia. Jako matka tak wymagającego dziecka umiem wczuć się w sytuację innych zatroskanych mam i wiem, jak bardzo ważne jest uważne słuchanie rodzica, bo czasami nawet jedna wskazówka może bardzo wiele zmienić.

Ale żeby nie zakończyć tak smutno, muszę dodać, że Mikołaj dziś jest istnym pochłaniaczem wszystkiego 🙂 to znaczy wszystkiego co zdrowe i pełnowartościowe oczywiście. A w moim oku nieraz kręci się łza, gdy widzę jak mu smakuje życie, choć to smakowanie przecież nie od początku było mu dane…