Ostatnio opublikowałam przepis na zdrową domową “nutellę” i ten wpis w jeden dzień zdobył największą popularność ze wszystkich moich wpisów 🙂
Pomyślałam, że na wypadek, gdybyście zupełnie nie mieli czasu przygotować domowego kremu czekoladowego (pomimo, że przepis jest naprawdę szybki), przydałby się gotowy odpowiednik.
Znalazłam dwa kremy czekoladowe, które spełniły moje oczekiwania pod względem składu – BASIA BASIA Laskolada (do kupienia w sklepach internetowych i w Rossmannie) oraz VEGA UP Chocorella (kupiłam w sklepie internetowym Urban Vegan).
Dla porównania z mojego przepisu wyszło ok. 650 g domowego kremu czekoladowego – dwa średnie słoiki. Składniki kosztowały łącznie ok. 16 zł.
W sklepach ekologicznych jest całe mnóstwo kremów czekoladowych BIO, które wydają się zdrowe, ale skład, w którym na pierwszym miejscu występuje cukier trzcinowy BIO, potem mleko w proszku BIO, a następnie olej słonecznikowy BIO, to nie jest dobry skład.
I nie zrozumcie mnie źle, jestem fanką żywności organicznej, ale piszę o tym, żeby zaznaczyć, że nie zawsze BIO = zdrowe. Fajnie, że te składniki są BIO, ale cukier to nadal cukier, a olej słonecznikowy to kwasy tłuszczowe omega 6, których i tak mamy nadmiar w diecie. Zatem warto czytać etykiety…