Zamienniki jajek – rodzaje i właściwości

Według World Health Organization (WHO) białka jaja są jednymi z 8 białek, które wywołują najczęstsze reakcje alergiczne u dzieci, ze względu na zawartość alergenów, takich jak: owomukoid oraz owoalbumina. Alergia na białko jaja kurzego jest drugą co do częstotliwości występowania alergią na pokarm (na świecie).

Z kulinarnego punktu widzenia, jajka mają dużo właściwości, takich jak: spulchniające, wiążące czy zagęszczające. Jak więc poradzić sobie w kuchni, gdy Twoje dziecko cierpi na alergię na białko jaja kurzego? Co prawda w Internecie można znaleźć rozmaite zamienniki jajek, lecz czy warto przepłacać za wysoko przetworzone produkty, gdy można je łatwo zastąpić zdrowymi i wartościowymi produktami? Jak się okazuje, to nie musi być takie trudne, skoro nawet jajecznicę da się zrobić bez jajek 🙂

Tofu

Spośród wszystkich kulinarnych zastępników jajek, tofu charakteryzuje się najbardziej zbliżonymi wartościami odżywczymi. W porównaniu do jajek, zawiera zbliżoną ilość białka (o wysokim indeksie strawności wg. PDCAAS), mniejszą ilość tłuszczu, a jednocześnie kilkakrotnie wyższą zawartość cynku i żelaza!

Z tofu możemy zrobić wyśmienite sałatki, ale również- wyżej wspomnianą- jajecznicę bez jajek, znaną potocznie jako tofucznica (przykładowy przepis znajdziesz TUTAJ). W tym przypadku na 1 jajko przypada około 1/4 szklanki rozgniecionego tofu. Danie jest proste do wykonania, ze względu na to, że robi się je analogicznie do znanej powszechnie jajecznicy, z dodatkiem czarnej soli oraz kurkumy.

Aquafaba

Ile razy po kupieniu ciecierzycy, od razu wylewaliście wodę z puszki- zwaną inaczej aquafabą? Dużo? Nic dziwnego, ponieważ nie jest to popularny składnik diety. Aquafaba jest to nic innego, jak mieszanka wody i skrobii. Jej wartość kaloryczna jest bardzo niska (zaledwie 18 kcal/100g), a forma kulinarna, jest dość łatwa do osiągnięcia, ponieważ wystarczy ją jedynie zmiksować, aby osiągnąć sztywną pianę przypominającą nie do poznania tą, otrzymywaną po ubiciu białka jajka, a z piany tej możemy szybko i łatwo wykonać bezjajeczny majonez, bezy i wszelkiego rodzaju musy.

Masło orzechowe

Masło orzechowe możemy uznać za „podobne” do jajek ze względu na tłuszczowy skład. Zamiast jednego jajka, możemy użyć 2 dużych łyżek masła orzechowego, które z pewnością sprawdzi się świetnie w wielu wypiekach! Niestety masło orzechowe nie sprawi, że ciasto wyrośnie, natomiast pozwoli uzupełnić wartości odżywcze zawarte w jajkach, takie jak białko i tłuszcz.

Banan

Dobrą alternatywą, której możemy używać szczególnie do wypieków czy placuszków są banany. Zakłada się, że jedno jajko możemy zastąpić połową banana. Banan dostarczy naszej potrawie głównie węglowodanów, a więc zupełnie innych składników odżywczych niż jajko. Natomiast pomoże uzyskać puszystą teksturę i dostarczy słodkości, przez co możemy zmniejszyć ilość cukru/ słodzika, który zamierzamy dodać.

Nasiona chia, siemię lniane

W przypadku tych składników, łatwo o osiągnięcie żelowej konsystencji, idealnej do „związania” potrawy. W przypadku nasion chia wystarczy złączyć je z wodą w proporcji 1 łyżka nasion na 3 łyżki wody, a w przypadku siemienia robimy to w proporcji 1,5:3. Po namoczeniu ich w wodzie, musimy poczekać około 15 minut, aż nasiąkną wodą i gotowe! Do niektórych wypieków warto je dodatkowo zblendować.

Czy alergia na białka jaja może przeminąć?

W większości przypadków, alergie te ustępują wraz z wiekiem, na szczęście… bo jaja są nie tylko cennym składnikiem kulinarnym, ale również źródłem wielu wartości odżywczych, takich jak pełnowartościowe białko, cholina czy żelazo. Aby uzupełnić dietę dziecka w te składniki odżywcze, należy sięgać po różne produkty białkowo-tłuszczowe, takie jak mięso lub strączki (z dodatkiem tłuszczu), ryby, orzechy oraz nasiona i pestki.

Jeśli uważasz artykuł za wartościowy – udostępnij! 

Eliza Jurkowska dietetyk

Autorką artykułu jest Eliza Jurkowska – studentka IV roku Wydziału Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.