Proste, szybkie i super odżywcze!
Ta strona jest dedykowana wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać, a nie mają czasu na gotowanie. Będę zamieszczać tu tylko szybkie i proste przepisy, a jednocześnie takie, które spełniają moje dietetyczne wymagania – pełne wartości odżywczych, dobrze zbilansowane, łatwe do modyfikacji i zastosowania również w dietach eliminacyjnych – np. bez cukru, bez glutenu, bez mleka. Nie będzie tu fajerwerków i wyszukanych dań ale prostota, minimalizm i samo dobro 🙂
Koktajl dla niejadka – koktajl zmieniający życie 😉
Koktajl dla niejadka Dziś zapraszam Cię na koktajl o silnych właściwościach przeciwzapalnych, który: Dokarmia dobre bakterie w naszych jelitach i pozwala im rosnąć Przez to jednocześnie zmniejsza ilość tych złych (patogennych) bakterii Wspomaga odporność Spowalnia...
Zupa krem z młodej kapusty z koperkiem
Zupa krem z młodej kapusty jest przepyszna, super prosta, a do tego ekspresowa! Zawiera dużo roślinnego, dobrze wchłanianego wapnia i posiada przeciwzapalne właściwości, a więc wspomaga odporność Składniki: Mała główka młodej kapusty lub 3/4 większej (na oko, jak...
Rosół dla dzieci z imbirem, czyli ramen po polsku
Czy rosół jest wartościową potrawą dla dzieci? TAK. Czy rosół gotowany z kością jest bezpieczny dla małych dzieci? TAK. Dzieciom powyżej pierwszego roku życia może być podawany nawet kilka razy w tygodniu, ale do drugiego roku życia staramy się nie dodawać soli do...
Zupa krem z dyni i soczewicy
Kolejna prosta i bogata w wartości odżywcze zupa-krem. W sieci jest masa przepisów na zupy kremy z dyni, ale większość z nich nie jest sycąca - to znaczy, że taką zupą z dyni i ziemniaków trudno się nasycić na dłużej. Ale jeśli zrobimy taką zupę na prawdziwym...
Zupa krem z cukinii – najprostsza i najlepsza
Zupa krem z cukinii jest przepyszna, do tego ekspresowa. Jeśli masz nadmiar cukinii w domu i tak jak ja lubisz proste przepisy - ten będzie idealny 🙂 Wystarczy tylko kilka składników. Niestety trochę czasu zajmuje krojenie, ale naprawdę warto. Możesz zastosować...
Omlet z ciecierzycy z kokosowym kremem i mango
Omlet z ciecierzycy wygląda i smakuje obłędnie. To jedno z tych dań, które przydadzą się mamom dzieci uczulonych na jaja, mleko, pszenicę... ale również mamom dzieci bez żadnych alergii, bo jest bogaty w wartości odżywcze i po prostu pyszny. Więcej takich dań bez...
Ekspresowy gulasz z białą fasolą i ziemniakami
Gulasz z białą fasolą to ekspresowe danie jednogarnkowe, idealne dla miłośników szybkiej kuchni ZERO WASTE 🙂 Warto ugotować na 2 dni, a zaoszczędzony czas wykorzystać na większe przyjemności. Zarówno fasola, jak i tofu czy kiełbaska są dobrymi źródłami żelaza....
Tofucznica – proste i szybkie śniadanie
Tofucznica, prawie jak jajecznica, ale bez jajek 🙂 Po co takie kombinacje? Ostatnio odezwało się do mnie wiele mam z prośbą o jadłospis, który nie zawiera jajek. Nietolerancja jajek to częsty problem u dzieci. W tym sezonie już nie zdążę, ale obiecuję, że jak będę...
Sałatka z komosą i pieczonymi warzywami
Sałatka z komosą , pieczoną dynią i czipsami jarmużu jest po prostu wspaniała! Tak dobrej sałatki nie jadłam już od dawna. Rzadko bywa tak, że mojemu mężowi również smakuje sałatka 😉 Już nie wspominając o dzieciach. Młodszy syn poprosił o dokładkę. Starszy musiał...
Zielone gofry – słodkie czy wytrawne?
Zielone gofry to świetny sposób na przemycenie całkiem sporej ilości zielonych liści i kwasu foliowego. Większość dzieci tak bardzo lubi gofry, że nawet zielony kolor ich nie odstraszy. Ja uwielbiam ten przepis za wartości odżywcze i za elastyczność, bo zielone gofry...
Zdrowe czipsy z jarmużu i kalarepki
Zdrowe czipsy? Tak, to możliwe. Przepisów na zdrowe warzywne czipsy jest cała masa, ale dzisiaj podam Wam tylko dwa - moje ulubione, bo o wyjątkowych właściwościach + można je zrobić ekspresowo 🙂 U mnie w domu zdania są podzielone 2:2. Ja i starszy syn wolimy...
Ciasto czekoladowe z cukinią
Pieczenie ciast nie zdarza mi się zbyt często, a wręcz bardzo rzadko, bo ledwie wystarcza mi czasu na przygotowanie obiadu i pozostałych posiłków. Ale takie szybkie ciasto czekoladowe z cukinią w sumie mogę robić częściej 😉 Jedyną niedogodnością było tutaj obranie i...
Ekspresowa pizza z patelni
Przepis pochodzi z mojego ebooka "Letnio jesienny jadłospis dla małych dzieci i całej rodziny". To jedyny przepis z ebooka, który nie ma bezmlecznego odpowiednika. Jeśli Twoje dziecko jest na diecie bezmlecznej i bardzo tęskni za pizzą to możesz spróbować z wegańskim...
Zdrowe LODY – tylko 2 składniki 😉
Domowe lody są po prostu wspaniałe - to najprostsze lody świata! Podstawą są tutaj dojrzałe banany, które nadają lodom świetną strukturę i jednocześnie zastępują cukier. Potrzebny jest tylko blender, ewentualnie foremki do lodów, ale i bez foremek można sobie...
KOMOSANKA, czyli komosa ryżowa (quinoa) z owocami
Właściwości komosy ryżowej Komosa ryżowa (quinoa) to pseudozboże o świetnych właściwościach odżywczych. Jej wyjątkowość polega m.in. na tym, że: jest bogata w żelazo, a jak wiadomo z mojego niedawnego artykułu o niedoborach - niedobór żelaza często występuje u dzieci...
Młoda kapusta zasmażana – w wersji klasycznej i wege
Trwa sezon na młodą kapustę i młode ziemniaki. Nie wiem jak Wy, ale ja wprost uwielbiam takie proste rzeczy, a to połączenie ziemniaki + kapusta jest wyjątkowo proste, szybkie i do tego świetnie smakuje. Kapustę można zaliczyć do superfoods. Zawiera mnóstwo witaminy C...
Domowe wody smakowe
Odnośnie napojów, które są zalecane dzieciom, przedstawiam Wam przepis na 2 domowe wody smakowe. Nie zawierają cukru, ale jeśli chcesz możesz je trochę dosłodzić. To i tak będzie znacznie mniejsza dawka cukru niż w sklepowych wodach smakowych. Tak dla porównania: Mała...
Sałatka z pieczonymi batatami i cieciorką
Mam takie doświadczenia, że dzieci chętniej jedzą sałatki, gdy składniki nie są ze sobą wymieszane, ale ułożone na talerzyku oddzielnie. W tej sałatce akurat tak się da 😉 Sałatka jest najlepsza gdy bataty i ciecierzyca są jeszcze ciepłe, ale można też zjeść ją na...
Ekspresowa granola z patelni + jogurt stracciatella
Pamiętacie mój pierwszy przepis na domową granolę? To jeden z najbardziej popularnych przepisów na blogu. Tamta była pieczona. A dziś mam coś jeszcze szybszego - granolę z patelni 😉 To świetna opcja na drugie śniadanie i na wynos. Proponuję w połączeniu z jogurtem...
Galettes, czyli francuskie naleśniki gryczane
Francja jest ojczyzną naleśników i słynie z przepysznych crepes i galettes. Obydwa rodzaje naleśników mają tą charakterystyczną cechę, że są bardzo cienkie. Crepes są z mąki pszennej, a galettes z gryczanej. Mi szczególnie przypadły do gustu te drugie, zarówno ze...
Szybki makaron z brokułami i kurczakiem
Czasami dostaję prośby o dania z takich "normalnych" składników 😉 Z tego co rozumiem chodzi o składniki typowe dla polskiej kuchni, które są bardziej powszechne u nas niż na przykład ciecierzyca, soczewica, czy nawet fasola. OK, niech będzie, bo najważniejsze jest...
Pieczone wege burgery
Pieczone wege burgery z czerwonej fasoli - super proste i szybkie Pieczone wege burgery z czerwonej fasoli to jedne z najlepszych burgerów ever. Do tego można je wykonać szybko lub nawet ekspresowo. Sekretem tego przepisu jest przyprawa - słodka wędzona papryka. Żeby...
Muffinki jajeczne z warzywami
Mój młodszy syn nie lubi jajek ani jajecznicy, ale tymi muffinkami się po prostu zajadał. Mówił, że są takie piękne i kolorowe 🙂 Starszy, który lubi jajka, nie chciał nawet spróbować. Cóż, bywa i tak. Te muffinki są idealne dla niemowląt - do treningu samodzielnego...
Migdały w kołderkach i orzechy w kołyskach 🙂
Jak już zabrakło nam słodyczy to sięgnęliśmy po to, co mamy zawsze w zapasie - orzechy i suszone owoce. Nazwy zostały wymyślone przez moich synów. Można byłoby oczywiście podać orzechy i owoce oddzielnie, ale u nas to jest zazwyczaj tak, że znikają owoce, orzechy...
Mazurek ekspresowy
Miałam wątpliwości czy warto publikować tak banalny przepis, ale syn mnie przekonał, że smaczne i że warto 🙂 Zatem tą połowę blaszki, która została sfotografowałam i udostępniam. Mazurek jest w nieco zdrowszej odsłonie - z pełnoziarnistą mąką orkiszową. Może być też...
Spaghetti z soczewicą
Spaghetti, ale trochę inaczej - z czerwoną soczewicą zamiast mięsa. Wiem, że wiele osób nie lubi roślin strączkowych. Powodem najczęściej jest to, że jako społeczeństwo nie jesteśmy do tego typu potraw przyzwyczajeni. Szkoda. Czerwona soczewica to cenny zamiennik...
Budyń jaglany z wiśniami
Kolejne śniadanie (albo kolacja 😉 ) bez cukru i glutenu. Może być też bez nabiału jeśli użyjesz "mleka" roślinnego zamiast krowiego. Ważne aby było to mleko z dobrym składem. Jeśli nie wiesz jakie wybrać sprawdź na moim blogu TUTAJ. Jeśli używasz mleka roślinnego...
Kotleciki “moc warzyw”
Najlepsze w tym przepisie jest to, że prawie wszystkie składniki mają długi termin przydatności, więc może okazać się przydatny w tych czasach zarazy 😉 Świeżą paprykę można ewentualnie zamienić na suszone pomidory, jarmuż można pominąć. PS. A czy pobrałaś/eś już z...
Muffinki śniadaniowe “Pieczona owsianka”
Śniadanie idealne dla zabieganych - śniadanie na wynos 🙂 Dobrze zbilansowane, odżywcze i sycące. Warto przygotować dzień wcześniej, a rano tylko upiec i zjeść lekko ciepłe lub po prostu upiec dzień wcześniej, a rano zabrać ze sobą. Zatęskniłam za truskawkami i tak...
Czekoladowa gryczanka z pomarańczami i masłem orzechowym
Z moich obserwacji wynika, że kasza gryczana nie należy do najchętniej spożywanych produktów... a szkoda, bo ze względu na wartości odżywcze, bogactwo witamin i minerałów można ją bez wątpienia zaliczyć do SUPERFOODS. Kasza gryczana zazwyczaj kojarzy się z...