Najlepsze w tym przepisie jest to, że prawie wszystkie składniki mają długi termin przydatności, więc może okazać się przydatny w tych czasach zarazy 😉 Świeżą paprykę można ewentualnie zamienić na suszone pomidory, jarmuż można pominąć.
PS. A czy pobrałaś/eś już z mojej strony bezpłatne checklisty zakupów? ➡️Checklista miesięczna to produkty z długim terminem przydatności, które warto zakupić w większej ilości i mieć zawsze pod ręką, aby nawet bez planowania posiłków móc w każdej chwili przygotować coś zdrowego do jedzenia. ➡️Checklista tygodniowa na sezon zimowy – to produkty świeże, które trzeba uzupełniać średnio raz w tygodniu.
➡️Checklisty i przemyślane zakupy pomogą Ci oszczędzić czas, energię i pieniądze… POBIERZ TUTAJ:
https://www.dziecizdrowoodzywione.pl/wybierz-swoja-opcje/
.
A teraz o kotlecikach. Dzieci chętnie biorą je w rękę i jedzą jak placki 🙂 Ale zdecydowanie najlepiej smakuje razem z sosem pomidorowym. Jest to danie już kompletne i dobrze zbilansowane, niepotrzebny dodatek bułki czy ziemniaków, bo zawierają kaszę. Warto je natomiast zjeść w towarzystwie surówki np. z kiszonej kapusty.
Składniki na 4-5 porcji:
- soczewica zielona sucha – 1/2 szklanki (można użyć gotową z puszki).
- kasza jaglana sucha – 1/2 szklanki
- groszek zielony (mrożony) – 3/4 szklanki
- cebula – 1 duża lub 2 małe
- czosnek – 1 ząbek
- papryka czerwona – 1 sztuka
- jarmuż – 3 średnie liście (może być też świeży szpinak – 1 duża garść)
- mąka jaglana lub inna – 3 łyżki
- curry – 2 łyżeczki
- sól
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Składniki na sos pomidorowy:
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek/masło – 2 łyżki
- passata pomidorowa – 2 szklanki
- syrop klonowy lub miód – 1 łyżeczka
- sól – duża szczypta
- oregano lub kolendra
Wykonanie kotletów:
- Kaszę i soczewicę wrzuć do dużego garnka i przepłukaj kilka razy zmieniając wodę. Dodaj 3,5- 4 szklanki wody, zagotuj, a potem gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. (Jeśli używasz gotowej soczewicy z puszki to przepłukaj i ugotuj samą kaszę w 1 i 1/4 szklanki wody.). Posól pod koniec gotowania. Soczewica i kasza powinny wchłonąć prawie całą wodę. Odstaw do przestygnięcia.
- W międzyczasie posiekaj cebulkę w małą kostkę, posiekaj lub wyciśnij czosnek, pokrój paprykę w kostkę.
- Zeszklij cebulkę i czosnek na 3 łyżkach oliwy lub oleju, następnie dorzuć paprykę, pomieszaj i po chwili dodaj groszek. Podsmażaj delikatnie na wolnym ogniu przez ok. 10 minut aż groszek będzie miękki, czasem zamieszaj, a potem zdejmij z ognia i zostaw do przestygnięcia.
- W międzyczasie zalej jarmuż wrzątkiem na 2 minuty, a następnie usuń grubsze łodygi i pokrój na cienkie paseczki. Jeśli używasz szpinaku to nie musisz go zalewać wrzątkiem tylko drobno posiekaj.
- Na dużą blachę połóż papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik na 180 st. C. Do małej miseczki nalej 2-3 łyżki oleju.
- Kaszę z soczewicą zblenduj na gładką masę ręcznym blenderem, dodaj podsmażone warzywa, a następnie zblenduj lekko, już nie na gładko.
- Dodaj posiekany jarmuż/szpinak, mąkę, curry, ewentualnie dosól. Wymieszaj wszystko dokładnie dłonią, a następnie dużą łyżką nakładaj masę na blachę, w niewielkich odstępcach formując coś na kształt małych kotletów. Masa jest klejąca i niezbyt zwarta, nie wychodzą ładne kulki, ale w ogóle się tym nie przejmuj.
- Posmaruj każdego kotleta olejem maczając palce w miseczce z olejem i jednocześnie uklepuj kotlety.
- Piecz przez około 20 minut.
Wykonanie sosu:
Posiekaj czosnek i podsmaż na oliwie, aż zacznie pachnieć. Dolej passatę pomidorową i podsmażaj około 5 minut. Pod koniec dodaj łyżeczkę miodu/syropu, przyprawy i wymieszaj.
Do powstania tego przepisu zainspirował mnie podobny przepis na „Klopsy z soczewicy i warzyw” z książki Magdy Gembackiej „Więcej warzyw”, którą bardzo Wam polecam.
2 Responses
Ania
Te kotleciki naprawdę mają moc 🙂 po raz kolejny zniknęła z talerza cała porcja:)i nawet „to zielone” nie przeszkadza 🙂
Magdalena Ciężkowska
Aniu nawet nie wiesz jak bardzo mnie to cieszy! Moja motywacja do działania w takich chwilach rośnie. Dzięki za ten komentarz :-*