Czy rosół jest wartościową potrawą dla dzieci? TAK.

Czy rosół gotowany z kością jest bezpieczny dla małych dzieci? TAK.

Dzieciom powyżej pierwszego roku życia może być podawany nawet kilka razy w tygodniu, ale do drugiego roku życia staramy się nie dodawać soli do posiłków! Rosół bez soli niestety nie smakuje dobrze, ale może być świetną bazą dla innych zup. 

Jeśli chodzi o niemowlęta to tak, jak ze wszystkim – warto zachować większą ostrożność (na wszelki wypadek) i wprowadzać rosół stopniowo. 

Kiedyś uważano, że nie należy podawać niemowlętom rosołów gotowanych na kościach z obawy przed metalami ciężkimi takimi, jak kadm i ołów, które kumulują się w kościach zwierząt. Dziś wiadomo, że ilość tych metali ciężkich w rosołach (nawet tych długo gotowanych) nie jest aż tak duża, żeby mogła stanowić zagrożenie (patrz w źródłach na dole strony). Natomiast korzyści związane ze spożywaniem rosołu są ogromne.  

Nie znam dziecka, które nie lubiłoby rosołu. Dobrze, że tak jest, bo rosół to super odżywcza potrawa jest. Zawiera znaczne ilości żelaza i kolagenu, a dodatkowo działa jak balsam dla jelit. Nasze babcie miały rację, gdy serwowały rosół w czasie wszelkich chorób i infekcji 😉 

Dla odmiany proponuję rosół w japońskim stylu – prawie jak ramen 🙂

Dlaczego prawie? Bo pominęłam te najbardziej egzotyczne składniki jak glony, wino ryżowe sake oraz grzybki moon, a i tak wyszedł przepyszny. Cennym składnikiem ramenu jest imbir. O prozdrowotnych właściwościach imbiru pisałam już wielokrotnie np. TUTAJ.

Jeśli boisz się, że Twoje dziecko nie zaakceptuje nowego ciemnego rosołu to możesz ugotować zwykły rosół, odłożyć porcję dla dziecka, a do pozostałej ilości dodać egzotyczne dodatki – na samym końcu.   

Składniki: 

  • mięso wołowe z kością – 1kg (u mnie 500g antykot i 500g szponder)
  • marchew – 2 duże
  • pietruszka – 1 duża
  • por biała część – 1/2 sztuki
  • imbir – kawałek o długości ok. 5 cm
  • czosnek – 3 duże ząbki
  • pieprz w ziarnach – 1 łyżka
  • sos sojowy – 4-6 łyżek lub więcej (zależy jakiego używasz) – dla dzieci uczulonych na soję można po prostu zastąpić solą
  • szczypior (najlepiej gruby)
  • woda – 2,5 litra

Dodatki:

  • jajka gotowane – wg uznania,
  • szczypior – najlepiej gruby – do posypania
  • opcjonalnie dla dorosłych: papryczka chilli, grzybki moon.
  • makaron soba (specjalny do ramenu) lub zwykły do rosołu, a dla bezglutenowców idealnie tutaj pasuje makaron ryżowy
  1. Mięso umyj i włóż do garnka. Zalej wodą (2,5 litra) i zagotuj. Po kilku minutach na wierzchu zgromadzą się szumowiny – zbierz je za pomocą łyżki.
  2. W międzyczasie obierz marchewkę i pietruszkę, przekrój na pół wzdłuż i włóż do garnka. Por obierz, umyj i pokrój w krążki – dodaj do garnka.
  3. Obierz imbir i pokrój w cienkie plastry. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj to wszystko do garnka razem z ziarenkami pieprzu. Na tym etapie nie dodawaj soli!
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 6 godzin!
  5. Na koniec przelej rosół przez metalowe sitko (nie plastikowe!). Oddziel mięso od kości i nadmiernego tłuszczu i przełóż z powrotem do rosołu. Marchewkę również ocal 🙂 Na tym etapie możesz dodać sos sojowy lub zamiennie sól. 
  6. W międzyczasie ugotuj jaja na twardo oraz makaron.
  7. Rosół możesz podawać z posiekanym gotowanym mięsem lub z jajkiem lub z jednym i drugim oraz ze szczypiorkiem. Grzybki moon należy wcześniej namoczyć wg przepisu na opakowaniu.

Jeśli przepis Ci się podobał – proszę o udostępnienie 😉 

A gdy już ugotujesz ten rosół – daj mi znak czy było warto – w komentarzu pod tym wpisem. 

Jeśli potrzebujesz więcej odżywczych przepisów, bogatych w żelazo, w tym przepisu na pasztet z mięsa, które pozostało z rosołu to polecam Ci mój ebook “Proste obiady i kolacje dla niemowląt i całej rodziny”.  Możesz obejrzeć tego ebooka TUTAJ. 

ebook obiady i kolacje niemowląt wizualizacja

Przy okazji, serdecznie zapraszam Cię na mój bezpłatny mini kurs “Jak pomóc niejadkowi”. Zapisy tutaj: https://www.dziecizdrowoodzywione.pl/mini-kurs-o-niejadkach/

Źródła:

O właściwościach prozdrowotnych rosołu:

  1. Medical News Today 2020. What are the benefits of bone broth. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323903

2. O bezpieczeństwie bulionu gotowanego na kościach:

Food & Nutrition Research 2017. Essential and toxic metals in animal bone broths: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5533136/pdf/zfnr-61-1347478.pdf