Uważam, że to jest super danie – szybkie, odżywcze, no i najważniejsze – smakuje dzieciom bardzo.

Nie jestem zwolenniczką nadmiernego miksowania wszystkiego. Lepiej aby dzieciaki jadły warzywa w takiej formie, w jakiej je natura stworzyła. No ale co zrobić jeśli nie są nauczone i nie chcą jeść warzyw? A nawet jeśli lubią jeść warzywa to czy zjedzą jarmuż w jego naturalnej postaci? Moje dzieci surowego jarmużu nie zjedzą. Z chęcią za to zjadły makaron z pesto 🙂

Warto zrobić podwójną ilość. Pesto może kilka dni postać w lodówce. Świetnie smakuje też na kanapkach, zamiast masła czy margaryny.

Składniki na 10 porcji pesto (10 dużych łyżek pesto): 

  • jarmuż – 2 duże liście (25 g)
  • natka pietruszki – pęczek/szklanka posiekanej (25 g)
  • olej rzepakowy nierafinowany lub oliwa z oliwek – 7 łyżek (70 g)
  • orzechy laskowe – 6 łyżek (60 g)
  • sok z cytryny  – 2 łyżki lub więcej według uznania
  • skórka otarta z połowy cytryny (najlepiej eko, albo przynajmniej należy ją dobrze wyparzyć i wyszorować skórkę)
  • czosnek – pół ząbka lub więcej
  • sól jodowana – pół łyżeczki
  • pieprz

+

  • ulubiony makaron
  • małe pomidorki

Przygotowanie:

  1. Jarmuż myję dokładnie ciepłą wodą i osuszam, pozbawiam twardych łodyg i kroję na cienkie paseczki (żeby nie musieć długo blendować, bo to strata witamin i aromatu). Natkę również siekam, niezbyt drobno.
  2. Następnie wszystkie składniki poza olejem wrzucam do naczynia blendera i miksuję, aż powstanie grudkowata pasta (nie za długo!). Jeśli macie słabszy blender to orzechy trzeba wcześniej zmielić w młynku do kawy.
  3. Następnie dolewam olej i miksuję krótko. Doprawiam solą i pieprzem.
  4. Do ciepłej jeszcze porcji makaronu dodaję jedną dużą łyżkę pesto, dokładnie mieszam,  przekładam do miseczki i dodaję kilka małych pomidorków pokrojonych na połówki, posypuję natką.

Mój starszy syn, który jest dość wybredny, uwielbia czarny makaron – makaron z czarnej fasoli (do kupienia m.in. w Biedronce). Taki makaron białkowy to świetne rozwiązanie dla dzieci niejadków, bo ma większą gęstość odżywczą niż zwykły pszenny makaron (25% białka ma makaron z czarnej fasoli, a pszenny ok. 10%). Ponadto będzie idealny dla osób ograniczających gluten czy pszenicę.

czarny makaron z fasoli

Przeciętna porcja makaronu pszennego dla dziecka w wieku przedszkolnym to ok. 30 g suchego makaronu. Po ugotowaniu będzie to ok. 70 g, bo makaron pszenny chłonie wodę i zwiększa objętość ponad dwukrotnie.  Makaron białkowy znacznie słabiej chłonie wodę. 30 g makaronu białkowego po ugotowaniu będzie ważyć ok. 50 g, co łatwiej zmieści się w małym żołądku i dostarczy więcej białka (choć z tym białkiem u dzieci nie można przesadzać, zazwyczaj zjadają go za dużo, a nie za mało).

Wartości odżywcze: 

1 duża łyżka pesto:  Energia 107 kcal/ Białko 1 g/ Tłuszcz 10,8 g/ Węglowodany 1,5 g

1 duża łyżka pesto + porcja makaronu pszennego (30 g) + 5 małych pomidorków

Energia 235 kcal/ Białko 4,4 g/ Tłuszcz 11,3 g/ Węglowodany 29 g

1 duża łyżka pesto + porcja makaronu białkowego (30 g) + 5 małych pomidorków

Energia 243 kcal/ Białko 8,6 g/ Tłuszcz 11,5 g/ Węglowodany 23,3 g