fbpx

Nic nadzwyczajnego –  zupa krem z dyni, ale za to najszybsza i najprostsza. Przepis zaczerpnęłam od Marty z Jadłonomii i jeszcze bardziej go uprościłam – pominęłam etap pieczenia dyni. Ale jeśli macie trochę więcej czasu i siły to polecam spróbować też z pieczoną dynią – dzięki temu skrócimy czas gotowania, a zupa będzie miała bardziej wyrazisty smak.

Zupa jest lekka i ma niedużą wartość energetyczną, zatem jeśli podacie ją na obiad to koniecznie wraz z drugim daniem. W przeciwnym razie, jakąś godzinę po zjedzeniu, znowu pojawi się chęć na coś do zjedzenia, a podjadanie nikomu nie służy… Zupa może też stanowić lekką kolację, ale najlepiej z dodatkiem jeszcze jakiegoś składnika białkowego (np. dodatek strączków lub chudego mięsa lub chudego sera). Dobrym pomysłem jest dodatek czerwonej soczewicy. Soczewicę czerwoną można ugotować w zupie razem z dynią, nie wymaga ona moczenia, wystarczy 20 minut gotowania.

Składniki na przepis podstawowy: 

  • 1 dynia hokkaido – 850 g (moja ważyła 1100 g, a po wydrążeniu pestek 850 g, hokkaido to mój ulubiony rodzaj, bo nie trzeba obierać ze skóry, dobra będzie też piżmowa)
  • 1 cebula – 100 g
  • cynamon – 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta) – 1/4 łyżeczki
  • papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra – 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny – 2 łyżki (20 g) lub więcej
  • miód – 1 łyżka (25 g)
  • olej do smażenia – 2 łyżki (20 g)
  • migdały siekane – 1 łyżka (10g) na każdą porcję (zamiennie mogą być pestki dyni lub dobrej jakości oliwa z oliwek/olej rzepakowy nierafinowany –  wtedy 1 łyżeczka oleju (5 g))
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroję w grubą kostkę i podsmażam na oleju. Gdy już się zeszkli (po 2-3 minutach) dorzucam cynamon, gałkę, paprykę słodką i ostrą i podsmażam kolejne 3 minuty.
  2. Następnie dodaję pokrojoną na kawałki dynię i duszę przez chwilę (3 minuty), a następnie zalewam gorącą wodą (1 L) tak, aby przykryć warzywa. Gotuję około 40 – 50 minut, po tym czasie dokładnie blenduję, dodaję miód i cytrynę aby uzyskać bardziej wyrazisty smak. Na koniec dodaję odpowiednią ilość soli i ewentualnie jeszcze pieprzu lub ostrej papryki. Można tą dynię wraz ze skórą wcześniej podpiec w piekarniku przez 30 minut w 200 st. C = jeszcze lepszy smak i krótsze gotowanie – ok. 10 minut.
  3. Gotową zupę przelewam do miseczek i posypuję siekanymi migdałami albo dodaję po łyżeczce dobrej jakości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego nierafinowanego. Dodatek tłuszczu (w postaci migdałów/pestek dyni lub dobrego oleju) jest konieczny, aby zapewnić wchłanianie witamin. Ponadto zupa nie może być zbyt gorąca gdy dodajemy te dobre tłuszcze, żeby nie utlenić cennych kwasów tłuszczowych omega 3.

Średnia wartość energetyczna 1 porcji (250 ml): 

Energia 136 kcal/ białko 3,9 g/ tłuszcz 8,6 g/ węglowodany 15,8 g

Z podanej ilości składników u mnie wyszło 7 porcji zupy.