Placuszki – mamo, możemy jeść codziennie takie śniadanie?

Placuszki – mamo, możemy jeść codziennie takie śniadanie?

with 2 komentarze

Chyba nie ma śniadania, które znikałoby w moim domu szybciej niż placuszki 🙂 Moi pacjenci też je uwielbiają! W sezonie najlepiej smakują ze świeżymi owocami lub ze świeżo zrobionymi musami np. z malin, z jabłek z cynamonem. Jak ma być tak bardzo szybko to używam konfitur, najczęściej tych bez dodatku cukru (słodzonych ksylitolem).

Te placuszki to kolejny dowód na to, że kuchnia bez glutenu nie musi być trudna i czasochłonna, wystarczy mieć pod ręką odpowiednie składniki. Ja zamiast mąki gryczanej kupuję kaszę gryczaną niepaloną, bo wykorzystuję ją bardzo często. A jak potrzebna mi mąka to mielę tą kaszę w młynku do kawy – to trwa pół minuty. A to dlatego, że nie lubię mnożyć produktów w kuchni, wolę mieć mniej, bo wtedy przynajmniej wiem co mam i jestem w stanie nad tym zapanować.

Jak ktoś nie musi unikać glutenu to polecam mąkę orkiszową, albo można też płatki owsiane zmielić na mąkę. To zawsze będzie więcej wartości odżywczych, niż z białej mąki pszennej. 

Składniki na dwie dziecięce porcje (ok. 10 sztuk): 

  • mąka gryczana lub orkiszowa/owsiana – 5 łyżek (50 g)
  • jajko – 1 szt.
  • dojrzały banan – 1 szt.
  • mleko lub napój roślinny (u mnie napój migdałowy) – 1/3 szklanki  (ok. 80 ml)
  • szczypta soli jodowanej

+ świeże sezonowe owoce lub konfitura dobrej jakości

  1. Wszystkie składniki zmiksuj.
  2. Na nieprzywierającej patelni rozsmaruj równomiernie łyżeczkę oleju przy użyciu ręcznika papierowego i postaw na ogniu.
  3. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewaj dużą łyżką stołową kolejne porcje (1 pełna łyżka = 1 placek). Smaż około 1-2 minuty na rumiano z każdej strony. Uważaj, żeby nie przetrzymać ich za długo. Jak patelnia była bardzo dobrze rozgrzana to mogą szybką zbrązowieć.
  4. Polecam Ci zrobić mus jabłkowy z cynamonem. Wystarczy zetrzeć jabłko na tarce na grubych oczkach i chwilę w garnuszku na ogniu z dodatkiem cynamonu. Takie podprażone jabłka robią się jeszcze słodsze, dodatek cukru jest absolutnie niepotrzebny.

A teraz trochę prywaty 🙂 Placuszki orkiszowe, mogliby jeść codziennie 🙂

dzieciaki pożerają placuszki

PS. Jeśli jeszcze nie pobrałaś/eś z mojej strony checklisty MUST HAVES, czyli produktów niezbędnych w szybkiej kuchni 3 x BEZ, to bardzo Cię do tego zachęcam. Mając pod ręką te produkty będziesz w stanie zawsze, bez wcześniejszczego zaplanowania zrobić coś szybkiego i wartościowego do zjedzenia. Dowiedz się więcej klikając w obrazek:

zdjęcie checklist 3 x bez

PODZIEL SIĘ!
  • 81
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    81
    Udostępnienia

2 Responses

  1. Dominika
    | Odpowiedz

    Robiłam już według przepisu, a dzisiaj dodałam jeszcze daktyli do ciasta. I do tego jabłka z cynamonem. Uwielbiamy 👍

    • Magdalena Ciężkowska
      | Odpowiedz

      Dziękuję za ten komentarz. I bardzo się cieszę, że Wam smakowało:-) Pozdrawiam serdecznie

Leave a Reply