Przedstawiam Wam napój, który w święta może okazać się lepszym rozwiązaniem niż kompot z suszu. A wszystko dzięki właściwościom imbiru, który naprawdę wspomaga trawienie (!) i który Wam bardzo, ale to bardzo polecam – i nie tylko na święta 🙂 A wszystko ze względu na ogrom właściwości prozdrowotnych imbiru, o których już pisałam TUTAJ.
Ten napój jest odpowiedni również dla małych dzieci, choć może być dla nich trochę za ostry i wymagać rozcieńczenia. Małe dzieci mogą spożywać miód powyżej pierwszego roku życia. Najlepiej pić ten napój gdy jest jeszcze ciepły, przed posiłkiem, w trakcie, lub krótko po posiłku.
Składniki:
- 2 litry wody
- imbir – kawałek wielkości kciuka
- miód – 2-3 łyżki (lub ksylitol)
- sok z jednej cytryny
Imbir należy obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie zalać wrzącą wodą. Po przestudzeniu, gdy napar jest jeszcze ciepły, dodajemy sok z cytryny i dosładzamy miodem/ksylitolem. Miody mają różne poziomy słodkości, także dosładzamy według uznania, ale nie za dużo 🙂 Ważne żeby woda nie była zbyt gorąca bo szkoda cennych właściwości miodu i cytryny.
To wszystko 🙂