Muffinki jajeczne z warzywami

muffinki jajeczne z warzywami

Mój młodszy syn nie lubi jajek ani jajecznicy, ale tymi muffinkami się po prostu zajadał. Mówił, że są takie piękne i kolorowe 🙂  Starszy, który lubi jajka, nie chciał nawet spróbować. Cóż, bywa i tak.

Te muffinki są idealne dla niemowląt – do treningu samodzielnego jedzenia. Tym najmłodszym warto przekroić na pół, żeby mogły łatwiej chwycić.

Przepis pochodzi z mojego e-booka “Śniadania dla niemowląt i małych dzieci, którymi starszak też nie pogardzi”. Trwają ostatnie szlify 🙂 mam nadzieję, że e-book ujrzy światło dzienne już w przyszłym tygodniu….

zdjęcie e-booka

PS. Jeśli jesteś zainteresowana tym e-bookiem to zapraszam Cię do zapisania się na listę oczekujących. Zapisani otrzymają możliwość pierwszeństwa zakupu oraz niższą cenę.

KLIKNIJ w zdjęcie e-booka, żeby się zapisać na listę oczekujących. 

.

Składniki na 6 sztuk (2-3 porcje):

  • jaja – 3 sztuki (150 g)
  • chleb – 2 kromki (70 g) – u mnie żytni
  • Papryka czerwona – ok. 1/3 sztuki (70 g) – u mnie mrożona, możesz zamienić na groszek
  • Brokuły – 2 średnie różyczki (50 g) – u mnie mrożone
  • Pomidor malinowy –  1/3 sztuki (ok. 50 g)
  • Szczypiorek – 3 łyżeczki (ok. 10 g) lub cebula czerwona
  • Ser mozzarella w zalewie – 1/4 kulki (ok. 40 g) – możesz pominąć
  • Opcjonalnie: natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej.
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
  2. Świeże brokuły zblanszuj – zanurz na 3 minuty w gorącej wodzie.
  3. Jeśli używasz brokułów mrożonych to wyjmij je pół godziny przed przygotowaniem lub wieczorem i włóż na noc do lodówki, podobnie z papryką.
  4. Brokuły i paprykę posiekaj w drobną kostkę, a potem odciśnij z nadmiaru wody (odciskanie dotyczy mrożonych).
  5. Cebulę lub szczypiorek posiekaj, pomidora obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę.
  6. Chleb pokrój w kostkę.
  7. Mozzarellę odsącz z zalewy i zetrzyj część kulki na dużych oczkach.
  8. Roztrzep jajka w misce. Następnie dodaj wszystkie warzywa i wymieszaj. Możesz dodać trochę soli i pieprzu, chyba że zamierzasz to podać niemowlakowi – wtedy nie dosalaj.
  9. Część chleba wrzuć na dno sześciu foremek, a resztę wrzuć do masy jajecznej i wymieszaj.
  10. Przelej masę jajeczną do foremek z chlebem – po równo do wszystkich.
  11. Posyp muffiny z wierzchu wiórkami mozzarelli.
  12. Piecz około 25 minut. Ja pod koniec przełączyłam na termoobieg. Mozzarella powinna się rozpuścić i lekko zarumienić.
  13. Wyjmij z foremek, niech się chwilę przestudzą. Najlepiej spożywać gdy są lekko ciepłe.

Niestety to nie jest najlepszy czas na świeże warzywa. Ja użyłam brokuły i paprykę z moich mrożonych zapasów. Jeśli nie masz pod ręką papryki możesz zamienić na groszek z puszki.

Podobne wpisy