Muffinki jajeczne z warzywami
Mój młodszy syn nie lubi jajek ani jajecznicy, ale tymi muffinkami się po prostu zajadał. Mówił, że są takie piękne i kolorowe 🙂 Starszy, który lubi jajka, nie chciał nawet spróbować. Cóż, bywa i tak.
Te muffinki są idealne dla niemowląt – do treningu samodzielnego jedzenia. Tym najmłodszym warto przekroić na pół, żeby mogły łatwiej chwycić.
Przepis pochodzi z mojego e-booka “Śniadania dla niemowląt i małych dzieci, którymi starszak też nie pogardzi”. Trwają ostatnie szlify 🙂 mam nadzieję, że e-book ujrzy światło dzienne już w przyszłym tygodniu….
PS. Jeśli jesteś zainteresowana tym e-bookiem to zapraszam Cię do zapisania się na listę oczekujących. Zapisani otrzymają możliwość pierwszeństwa zakupu oraz niższą cenę.
KLIKNIJ w zdjęcie e-booka, żeby się zapisać na listę oczekujących.
.
Składniki na 6 sztuk (2-3 porcje):
- jaja – 3 sztuki (150 g)
- chleb – 2 kromki (70 g) – u mnie żytni
- Papryka czerwona – ok. 1/3 sztuki (70 g) – u mnie mrożona, możesz zamienić na groszek
- Brokuły – 2 średnie różyczki (50 g) – u mnie mrożone
- Pomidor malinowy – 1/3 sztuki (ok. 50 g)
- Szczypiorek – 3 łyżeczki (ok. 10 g) lub cebula czerwona
- Ser mozzarella w zalewie – 1/4 kulki (ok. 40 g) – możesz pominąć
- Opcjonalnie: natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Świeże brokuły zblanszuj – zanurz na 3 minuty w gorącej wodzie.
- Jeśli używasz brokułów mrożonych to wyjmij je pół godziny przed przygotowaniem lub wieczorem i włóż na noc do lodówki, podobnie z papryką.
- Brokuły i paprykę posiekaj w drobną kostkę, a potem odciśnij z nadmiaru wody (odciskanie dotyczy mrożonych).
- Cebulę lub szczypiorek posiekaj, pomidora obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę.
- Chleb pokrój w kostkę.
- Mozzarellę odsącz z zalewy i zetrzyj część kulki na dużych oczkach.
- Roztrzep jajka w misce. Następnie dodaj wszystkie warzywa i wymieszaj. Możesz dodać trochę soli i pieprzu, chyba że zamierzasz to podać niemowlakowi – wtedy nie dosalaj.
- Część chleba wrzuć na dno sześciu foremek, a resztę wrzuć do masy jajecznej i wymieszaj.
- Przelej masę jajeczną do foremek z chlebem – po równo do wszystkich.
- Posyp muffiny z wierzchu wiórkami mozzarelli.
- Piecz około 25 minut. Ja pod koniec przełączyłam na termoobieg. Mozzarella powinna się rozpuścić i lekko zarumienić.
- Wyjmij z foremek, niech się chwilę przestudzą. Najlepiej spożywać gdy są lekko ciepłe.
Niestety to nie jest najlepszy czas na świeże warzywa. Ja użyłam brokuły i paprykę z moich mrożonych zapasów. Jeśli nie masz pod ręką papryki możesz zamienić na groszek z puszki.