Omlet z ciecierzycy wygląda i smakuje obłędnie. To jedno z tych dań, które przydadzą się mamom dzieci uczulonych na jaja, mleko, pszenicę… ale również mamom dzieci bez żadnych alergii, bo jest bogaty w wartości odżywcze i po prostu pyszny. Więcej takich dań bez jajek znajdziesz w moim nowym ebooku (zapisz się TUTAJ).
Potrzebujesz małej patelni z przykrywką (ok. 19 cm lub mniejszej), a jeśli masz tylko dużą patelnię z przykrywką np. 28 cm (tak jak ja) to od razu zrób podwójną ilość. I tak warto zrobić podwójną ilość 😉
Możesz go zaserwować na śniadanie, drugie śniadanie czy też kolację, kolejność posiłków zależy od Was. Omlet z ciecierzycy jest bardzo sycący i gęsty odżywczo. Małe dziecko zje pewnie ok. 1/4 lub nawet mniejszą ilość małego omleta i będzie nasycone.
Składniki na jeden mały omlecik:
- Mąka z ciecierzycy – 6 łyżek (60 g)
- Mleko roślinne lekko ciepłe – 9 łyżek (90 ml)
- Olej rzepakowy – 1 łyżka (10 ml)
- Banan dojrzały – pół sztuki (60 g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (5 g)
+ powidła śliwkowe bez cukru lub krem kokosowy + mango lub dojrzała gruszka
Krem kokosowy – ilość na 2 duże omlety:
- Mąka kokosowa – 3 łyżki (lub 4 łyżki wiórków kokosowych zmielonych na mąkę np. w młynku do kawy)
- Mleczko kokosowe z puszki lub kartonika – 8 łyżek (powyżej 80% kokosa w składzie, najlepiej bez zagęstników, polecam Real Thai)
- Syrop klonowy – 1 łyżka (lub 1 łyżeczka cukru)
Składniki kremu zmiksuj w blenderze i krem gotowy.
Przygotowanie omleta:
- Mąkę przesiej przez gęste sitko i wsyp do dużej miski (jeśli nie masz gęstego sitka to po prostu wsyp wszystkie składniki do naczynia blendera i zblenduj, żeby nie było grudek).
- Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Mleko roślinne lekko podgrzej (może być kilkanaście sekund w mikrofali) i dodaj do mąki.
- Dodaj też olej i energicznie wymieszaj.
- Roznieć banana dokładnie widelcem i dodaj do masy, wymieszaj.
- Patelnię wysmaruj minimalną ilością oleju (pół łyżeczki), a nadmiar zetrzyj przy pomocy ręcznika papierowego.
- Rozgrzej dobrze patelnię, wylej masę, rozprowadź łyżką równomiernie.
- Zmniejsz ogień i przykryj pokrywką.
- Gdy ciasto zetnie się na górze – odkryj je i przekręć omlet na drugą stronę. Teraz smaż bez przykrycia przez około 5 minut lub dłużej, aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Zsuń omlet na talerz i posmaruj wybranym kremem. U mnie zamiennie jest nutella z ciecierzycy albo krem kokosowy albo powidła śliwkowe.
A tutaj jeszcze ten sam omlet ale z kremem morelowo-kokosowo-ciecierzycowym+ świeża gruszka. NIEBO. Ten przepis znajdziesz w moim nowym ebooku 🙂
Sponsorem tego przepisu jest mój ebook “Proste obiady i kolacje dla niemowląt i całej rodziny”. Obiecałam Wam, że ten ebook będzie zawierał zamienniki dań jajecznych specjalnie dla dzieci z alergią na jaja i oto jest jeden z tych przepisów z ebooka 🙂
Przy okazji, serdecznie zapraszam Cię na mój bezpłatny mini kurs “Jak pomóc niejadkowi”. Zapisy tutaj: https://www.dziecizdrowoodzywione.pl/mini-kurs-o-niejadkach/
Mam małą prośbę – podziel się tym przepisem ze znajomymi 🙂 Dziękuję !
Obie córki (roczek i 6 lat) oraz mama zjadły ze smakiem 🙂
Dziękujemy za przepis !
To ja bardzo dziękuję za ten wpis 😉 Pozdrawiam serdecznie :-*