Omlet z ciecierzycy z kokosowym kremem i mango

Omlet z ciecierzycy z kokosowym kremem i mango

with 2 komentarze

Omlet z ciecierzycy wygląda i smakuje obłędnie. To jedno z tych dań, które przydadzą się mamom dzieci uczulonych na jaja, mleko, pszenicę…  ale również mamom dzieci bez żadnych alergii, bo jest bogaty w wartości odżywcze i po prostu pyszny. Więcej takich dań bez jajek znajdziesz w moim nowym ebooku (zapisz się TUTAJ).

Potrzebujesz małej patelni z przykrywką (ok. 19 cm lub mniejszej), a jeśli masz tylko dużą patelnię z przykrywką np. 28 cm (tak jak ja) to od razu zrób podwójną ilość. I tak warto zrobić podwójną ilość 😉

Możesz go zaserwować na śniadanie, drugie śniadanie czy też kolację, kolejność posiłków zależy od Was. Omlet z ciecierzycy jest bardzo sycący i gęsty odżywczo. Małe dziecko zje pewnie ok. 1/4 lub nawet mniejszą ilość małego omleta i będzie nasycone.

Składniki na jeden mały omlecik: 

  • Mąka z ciecierzycy – 6 łyżek (60 g)
  • Mleko roślinne lekko ciepłe – 9 łyżek (90 ml)
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka (10 ml)
  • Banan dojrzały – pół sztuki (60 g)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (5 g)

+ powidła śliwkowe bez cukru  lub krem kokosowy + mango lub dojrzała gruszka

Krem kokosowy – ilość na 2 duże omlety: 

  • Mąka kokosowa – 3 łyżki (lub 4 łyżki wiórków kokosowych zmielonych na mąkę np. w młynku do kawy)
  • Mleczko kokosowe z puszki lub kartonika – 8 łyżek (powyżej 80% kokosa w składzie, najlepiej bez zagęstników, polecam Real Thai)
  • Syrop klonowy – 1 łyżka (lub 1 łyżeczka cukru)

Składniki kremu zmiksuj w blenderze i krem gotowy.

Przygotowanie omleta:

  1. Mąkę przesiej przez gęste sitko i wsyp do dużej miski (jeśli nie masz gęstego sitka to po prostu wsyp wszystkie składniki do naczynia blendera i zblenduj, żeby nie było grudek). 
  2. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  3. Mleko roślinne lekko podgrzej (może być kilkanaście sekund w mikrofali) i dodaj do mąki.
  4. Dodaj też olej i energicznie wymieszaj.
  5. Roznieć banana dokładnie widelcem i dodaj do masy, wymieszaj.
  6. Patelnię wysmaruj minimalną ilością oleju (pół łyżeczki), a nadmiar zetrzyj przy pomocy ręcznika papierowego.
  7. Rozgrzej dobrze patelnię, wylej masę, rozprowadź łyżką równomiernie.
  8. Zmniejsz ogień i przykryj pokrywką.
  9. Gdy ciasto zetnie się na górze – odkryj je i przekręć omlet na drugą stronę. Teraz smaż bez przykrycia przez około 5 minut lub dłużej, aż ciasto ładnie się zarumieni.
  10. Zsuń omlet na talerz i posmaruj wybranym kremem. U mnie zamiennie jest nutella z ciecierzycy albo krem kokosowy albo powidła śliwkowe. 

A tutaj jeszcze ten sam omlet ale z kremem morelowo-kokosowo-ciecierzycowym+ świeża gruszka. NIEBO. Ten przepis znajdziesz w moim nowym ebooku 🙂

omlet z morelą i gruszką dla dziecka

Sponsorem tego przepisu jest mój nowy ebook „Proste obiady i kolacje dla niemowląt i całej rodziny”. Obiecałam Wam, że ten ebook będzie zawierał zamienniki dań jajecznych specjalnie dla dzieci z alergią na jaja i oto jest jeden z tych przepisów z ebooka.

Premiera jest już za kilka dni, a dla osób zapisanych na listę zainteresowanych przygotowałam specjalną zniżkę. Warto się zapisać.

ebook obiady i kolacje

Ps. Pamiętaj, aby potwierdzić maila po zapisie – sprawdź maile w Spamie, folderze INNE i w OFERTY.

Mam małą prośbę – podziel się tym przepisem ze znajomymi 🙂 Dziękuję !

2 Responses

  1. Ela
    | Odpowiedz

    Obie córki (roczek i 6 lat) oraz mama zjadły ze smakiem 🙂
    Dziękujemy za przepis !

    • Magdalena Ciężkowska
      | Odpowiedz

      To ja bardzo dziękuję za ten wpis 😉 Pozdrawiam serdecznie :-*

Leave a Reply