Sałatka z komosą , pieczoną dynią i czipsami jarmużu jest po prostu wspaniała! Tak dobrej sałatki nie jadłam już od dawna. Rzadko bywa tak, że mojemu mężowi również smakuje sałatka 😉 Już nie wspominając o dzieciach. Młodszy syn poprosił o dokładkę. Starszy musiał mieć każdy składnik podany a talerzu oddzielnie (jak to on) i w takiej formie chętnie zjadł.
Sałatka zawiera miód zatem może być podawana dopiero po 1 roku życia, ale jeśli pominiesz dodatek miodu to i niemowlak będzie mógł spróbować.
Oryginalna sałatka, którą się zainspirowałam u Fly me to the spoon zawiera jeszcze pieczoną paprykę i cukinię. Ja z lenistwa pominęłam te składniki, nie chciało mi się tyle kroić 😉 A i tak wyszła super. Jednego razu zrobiłam dodatkowo z pieczoną papryką, ale bez cukinii i mąż stwierdził, że jednak z tą pieczoną papryką jest lepsza.
Dynię, paprykę i jarmuż możesz upiec poprzedniego dnia lub nawet dwa dni wcześniej, przy okazji pieczenia czegoś innego. Komosę też możesz ugotować wcześniej i trzymać w lodówce ok. 3 dni. Gdy użyjesz dyni hokkaido lub piżmowej to możesz pominąć etap obierania dyni, po upieczeniu skórka będzie miękka.
O cudownych właściwościach komosy ryżowej pisałam już wcześniej. Jeśli chcesz przeczytać i/lub masz ochotę na komosę na słodko to zapraszam TUTAJ.
Składniki:
- komosa ryżowa – 3/4 szklanki suchej (150 g)
- dynia (najlepiej hokkaido lub piżmowa) – ok. 500 g (pół dyni piżmowej lub 1/4 hokkaido)
- jarmuż swieży – ok 2-3 garści pociętego (100 g = pół opakowania)
- granat – 1/2 sztuki
- nasiona słonecznika – 4 łyżki (40 g)
- opcjonalnie: papryka czerwona – 1 sztuka
- sos: oliwa z oliwek – 5 łyżek + sok z cytryny – 2-3 łyżki + miód – 1 łyżka
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Dynię umyj i pokrój na kawałki. Jeśli jest zbyt twarda i trudna do krojenia to możesz pokroić w paski, nie musisz kroić dokładnie jak na sałatkę, pokroisz po upieczeniu.
- Paprykę dokładnie umyj i pokrój w ósemki.
- Dynię i paprykę skrop oliwą i posól (najlepiej włóż do miski i dodaj 3 łyżki oliwy, 3 duże szczypty soli i wymieszaj wszystko dokładnie rękami), a następnie wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, paprykę połóż skórką do góry. Wstaw warzywa na górną półkę piekarnika. Piecz około 15-20 minut, nie dłużej, bo będą się potem rozpadać.
- Jarmuż dokładnie umyj i dokładnie osusz. Wrzuć do miski dodaj 1-2 szczypty soli i łyżkę oliwy, wymieszaj dokładnie. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem i wstaw na ok. 8-10 minut na dolną półkę piekarnika.
- Po upieczeniu zdejmij skórkę z papryki (powinna odchodzić z łatwością) i pokrój na mniejsze kawałki.
- Komosę dobrze wypłucz w zimnej i w gorącej wodzie, a następnie zalej podwójną ilością wody (1,5 szklanki) i ugotuj przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania przykryj i trzymaj pod przykrywką jeszcze przez kilka minut po wyłączeniu ognia.
- Pestki słonecznika podpraż przez kilka minut na suchej patelni aż się lekko zarumienią i zaczną pachnieć. W międzyczasie przemieszaj je lub potrząśnij patelnią.
- Składniki sosu dokładnie wymieszaj, dodaj sól i szczyptę pieprzu, a następnie wymieszaj ten sos z ugotowaną komosą. Potem dodaj przestudzone warzywa i czipsy jarmużu. Wymieszaj delikatnie.
- Sałatkę posyp słonecznikiem i pestkami granata.
PS. Niektóre dzieci wolą gdy wszystkie składniki sałatki są podawane oddzielnie, nie zmieszane.
Przy okazji, serdecznie zapraszam Cię na mój bezpłatny mini kurs “Jak pomóc niejadkowi”. Zapisy tutaj: https://www.dziecizdrowoodzywione.pl/mini-kurs-o-niejadkach/
Przepyszna ! Prawdziwa petarda !
Dziękuje !
I ja dziękuję za ten komentarz 🙂 Pozdrawiam serdecznie !