Zdrowe czipsy z jarmużu i kalarepki

Zdrowe czipsy z jarmużu i kalarepki

with Brak komentarzy

Zdrowe czipsy?

Tak, to możliwe. Przepisów na zdrowe warzywne czipsy jest cała masa, ale dzisiaj podam Wam tylko dwa – moje ulubione, bo o wyjątkowych właściwościach + można je zrobić ekspresowo 🙂

U mnie w domu zdania są podzielone 2:2. Ja i starszy syn wolimy chrupać cienkie plastry surowej kalarepki, a mąż z młodszym synem wczoraj zjedli wspólnie całą blachę jarmużu w kilka minut. Raczej nie daliby rady zjeść 100 g surowego jarmużu przez cały dzień, ale w postaci czipsów – bez problemu.

Jarmuż i kalarepka to jedne z najcenniejszych i zarazem najbardziej niedocenianych warzyw. Wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Obydwa zawierają dużo cennego błonnika, który reguluje pracę jelit. Dodatkowo jarmuż jest bogaty w wapń i żelazo. Mogłabym napisać bardzo długi artykuł o właściwościach jarmużu i kalarepki, ale nie wiem kto by to przeczytał 😉

Podsumowując – zdecydowanie warto wybierać czipsy z jarmużu lub kalarepki zamiast czipsów ziemniaczanych, smażonych w głębokim tłuszczu i wzbogaconych glutaminianem sodu.

Przepis na czipsy z jarmużu:

  •  jarmuż – 1 opakowanie = cała blacha (100 g)
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 2 łyżki (20 ml)
  • sól – 1-2 szczypty
  • opcja dla dorosłych: ostra papryka do posypania
  1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C, bez termoobiegu.
  2. Jarmuż dokładnie umyj i dokładnie osusz, chyba że na torebce jest napisane „gotowy do spożycia” to wtedy możesz pominąć ten etap.
  3. Jeśli Twój jarmuż nie jest pocięty to oderwij twarde łodygi i pokrój liście na większe kawałki.
  4. Włóż kawałki jarmużu do miski, dodaj olej/oliwę, sól i dokładnie wymieszaj rękami.
  5. Przełóż na blachę wyłożoną papierem, a następnie do piekarnika na ok.12 minut, nie za długo, bo łatwo je spalić.

Czipsy z kalarepki:

  • Umyj i obierz kalarepkę, przekrój na pół, a następnie pokrój na cienkie plasterki. GOTOWE 🙂

Surowa kalarepka nie jest odpowiednia dla dzieci, które jeszcze słabo gryzą, bo jest dość twarda.

Staraj się kupować mniejsze kalarepki – wielkości pomarańczy, bo są o wiele smaczniejsze niż te duże.

Przepisem na zdrowe czipsy z jarmużu zainspirowała mnie klika lat temu Marta z Jadłonomii. Jej przepis jest nieco bardziej zaawansowany.

Inną zdrową przekąską, którą Wam polecam są frytki warzywne z mojego przepsiu – TUTAJ. 

zdrowe czipsy z jarmużu

PS. Może nie wyglądają najlepiej po upieczeniu, ale za to smakują 😉

Jeżeli uważasz ten wpis za wartościowy – PODZIEL SIĘ 🙂

PODZIEL SIĘ!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply