Zdrowe czipsy z jarmużu i kalarepki

Zdrowe czipsy?
Tak, to możliwe. Przepisów na zdrowe warzywne czipsy jest cała masa, ale dzisiaj podam Wam tylko dwa – moje ulubione, bo o wyjątkowych właściwościach + można je zrobić ekspresowo 🙂
U mnie w domu zdania są podzielone 2:2. Ja i starszy syn wolimy chrupać cienkie plastry surowej kalarepki, a mąż z młodszym synem wczoraj zjedli wspólnie całą blachę jarmużu w kilka minut. Raczej nie daliby rady zjeść 100 g surowego jarmużu przez cały dzień, ale w postaci czipsów – bez problemu.
Jarmuż i kalarepka to jedne z najcenniejszych i zarazem najbardziej niedocenianych warzyw. Wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Obydwa zawierają dużo cennego błonnika, który reguluje pracę jelit. Dodatkowo jarmuż jest bogaty w wapń i żelazo. Mogłabym napisać bardzo długi artykuł o właściwościach jarmużu i kalarepki, ale nie wiem kto by to przeczytał 😉
Podsumowując – zdecydowanie warto wybierać czipsy z jarmużu lub kalarepki zamiast czipsów ziemniaczanych, smażonych w głębokim tłuszczu i wzbogaconych glutaminianem sodu.
Przepis na czipsy z jarmużu:
- jarmuż – 1 opakowanie = cała blacha (100 g)
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 2 łyżki (20 ml)
- sól – 1-2 szczypty
- opcja dla dorosłych: ostra papryka do posypania
- Rozgrzej piekarnik do 160 st. C, bez termoobiegu.
- Jarmuż dokładnie umyj i dokładnie osusz, chyba że na torebce jest napisane “gotowy do spożycia” to wtedy możesz pominąć ten etap.
- Jeśli Twój jarmuż nie jest pocięty to oderwij twarde łodygi i pokrój liście na większe kawałki.
- Włóż kawałki jarmużu do miski, dodaj olej/oliwę, sól i dokładnie wymieszaj rękami.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem, a następnie do piekarnika na ok.12 minut, nie za długo, bo łatwo je spalić.
Czipsy z kalarepki:
- Umyj i obierz kalarepkę, przekrój na pół, a następnie pokrój na cienkie plasterki. GOTOWE 🙂
Surowa kalarepka nie jest odpowiednia dla dzieci, które jeszcze słabo gryzą, bo jest dość twarda.
Staraj się kupować mniejsze kalarepki – wielkości pomarańczy, bo są o wiele smaczniejsze niż te duże.
Przepisem na zdrowe czipsy z jarmużu zainspirowała mnie klika lat temu Marta z Jadłonomii. Jej przepis jest nieco bardziej zaawansowany.
Inną zdrową przekąską, którą Wam polecam są frytki warzywne z mojego przepsiu – TUTAJ.
PS. Może nie wyglądają najlepiej po upieczeniu, ale za to smakują 😉
Jeżeli uważasz ten wpis za wartościowy – PODZIEL SIĘ 🙂
Przy okazji, serdecznie zapraszam Cię na mój bezpłatny mini kurs “Jak pomóc niejadkowi”. Zapisy tutaj: https://www.dziecizdrowoodzywione.pl/mini-kurs-o-niejadkach/