Błyskawiczna jaglanka to dobry pomysł na śniadanie lub drugie śniadanie czy też podwieczorek. Żeby było ekspresowo zamiast kaszy jaglanej używamy płatków jaglanych. Tak wiem, wiem, że kasza jaglana jest bardziej wartościowa niż zrobione z niej płatki jaglane… ale z płatkami jest dużo szybciej i jest to nadal wartościowe śniadanie.
Składniki na jedną porcję:
- płatki jaglane – 30 g (3 łyżki)
- napój kokosowy lub mleko 2% – 180 ml (ok. 3/4 szklanki)
- wiórki kokosowe – 5 g (1 łyżeczka) (można pominąć, a w zamian dodać więcej płatków migdałowych)
- płatki migdałowe – 5 g (1 łyżeczka) (dla młodszych dzieci można posiekać)
- garść malin – 30 g
Przygotowanie:
Mleko wlać do garnka, dorzucić płatki jaglane i wiórki i gotować około 5 minut od momentu zagotowania, czasem zamieszać. Jeśli jaglanka będzie za gęsta można dodać jeszcze trochę mleka. Masę przełożyć do miseczki, udekorować malinami i posypać płatkami migdałów.
Zamówiłam u Pani Magdy menu letnio- jesienne i jestem zachwycona 🥰
Przepisy robi się szybko i są bardzo smaczne, mój M zjada ze smakiem( My również) . Są świetnie zbilansowane i korzystać można z nich nie tylko przez tydzień – występują też zamienniki.
W końcu udało Mi się odnaleźć osobę która jest bardzo profesjonalna i do tego życzliwa, pomocna i odpowiada na każde pytanie.
Serdecznie polecam, żałuję tylko,że nie spotkałam tej Pani dużo dużo wczesniej!
Pani Małgosiu, bardzo dziękuję! Dla takich wiadomości nadal robię to co robię 🙂 bo miewałam chwile zwątpienia, szczególnie na początku, a ten przepis na błyskawiczną jaglankę publikowałam dokładnie rok temu, jakoś na samym początku gdy zakładałam bloga. I pamiętam jak bardzo byłam zawiedziona, że nikt nie komentuje… 🙂 dziś wiem, że na komentarze mogę liczyć najszybciej w mediach społecznościowych, ale tutaj bardzo się przydają bo zostają na stałe. A przepisów będzie jeszcze więcej! Pozdrawiam serdecznie 🙂