Kotlety jajeczne dla dzieci

Kotlety jajeczne to świetna alternatywa dla mięsnych dań – są delikatne, bogate w białko i idealnie komponują się z klasycznym dodatkiem w postaci buraczków.

Kotlety jajeczne są delikatne w smaku i sprawdzą się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Liczba porcji: 3

Składniki:

  • jajka – 10 sztuk
  • cebula – 2 sztuki
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • ziemniaki – 6 sztuk
  • sól, pieprz
  • bułka tarta – 4 łyżki
  • jabłko – 1 sztuka
  • buraki gotowane 600 g


Sposób przygotowania:

  1. Gotowanie jajek – 8 jajek ugotuj na twardo (ok. 8 minut od zagotowania). Następnie przelej zimną wodą i obierz.
  2. Ziemniaki – obierz, przekrój na pół i ugotuj w osolonej wodzie przez 15 minut.
  3. Buraczki – obierz i zetrzyj na tarce wraz z jabłkiem.

Przygotowanie buraczków:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż przez 2 minuty.
  2. Odłóż 3 łyżki cebuli do osobnej miseczki – dodasz ją do kotletów.
  3. Do pozostałej cebuli na patelni dodaj starte buraki i jabłko, duś przez 10 minut na małym ogniu.

Przygotowanie kotletów jajecznych:

  1. Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach do miski.
  2. Dodaj surowe jajka, podsmażoną cebulę i 3 łyżki bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  3. Formuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
  4. Smaż na patelni z rozgrzaną oliwą – około 4 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

Podanie:
Kotlety jajeczne podawaj z ugotowanymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.

Dlaczego warto?

  • Bogate w białko – świetna opcja na bezmięsny posiłek
  • Prosty skład – tylko kilka podstawowych produktów
  • Idealne dla małych i dużych dzieci– delikatna konsystencja i łagodny smak

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moim e-booku kulinarnym – to świetna dawka inspiracji na codzienne gotowanie:

E-book Proste dania przyjazne dla niejadków

Podobne wpisy