Pieczone placuszki z cukinii

Pieczone placuszki z cukinii to świetna opcja na lekki obiad, kolację lub zdrową przekąskę. Są pieczone, a nie smażone, więc lekkostrawne i delikatne. Do tego szybkie w przygotowaniu !

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • cukinia – 1 duża (ok. 600-700g)
  • mąka pełnoziarnista – 4 łyżki
  • ząbek czosnku – 1 sztuka
  • jajka – 2 sztuki
  • cebula – ½ (ok. 100g)
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka – 1 sztuka
  • jogurt naturalny – 2 łyżki


Sposób przygotowania:

Dodanie składników:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, dodaj do cukinii.
  2. Wbij jajka, wsyp mąkę, dopraw solą i pieprzem.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Formowanie placuszków:

  1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując placuszki.
  3. Piecz w 200°C przez 15 minut, następnie przełóż je na drugą stronę i piecz jeszcze kilka minut, aż się zarumienią.

Podanie:
Podawaj z jogurtem naturalnym i pokrojoną papryką.

  • Pieczone placuszki z cukinii są pyszne, lekkie i pełne smaku!
  • Zdrowsza alternatywa dla smażonych placków.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moim e-booku kulinarnym – to świetna dawka inspiracji na codzienne gotowanie:

E-book Proste dania przyjazne dla niejadków

Podobne wpisy