Czasami dostaję prośby o dania z takich “normalnych” składników 😉 Z tego co rozumiem chodzi o składniki typowe dla polskiej kuchni, które są bardziej powszechne u nas niż na przykład ciecierzyca, soczewica, czy nawet fasola.

OK, niech będzie, bo najważniejsze jest żeby jeść różnorodnie, a nie ciągle to samo. Zatem dziś dla odmiany makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietankowym. Mimo, że ten przepis nie nadaje się do modyfikacji dla osób na diecie bezmlecznej to postanowiłam go wrzucić bo danie jest szybkie i naprawdę smaczne.

 

Składniki na 4-6 porcji:

  • makaron kokardki lub penne – pół opakowania (200 g)
  • pierś kurczaka – pół sztuki (200 g)
  • śmietanka słodka 30%- pół opakowania = 15 łyżek (150 ml), można ew. zamienić na śmietankę 12% tłuszczu
  • brokuły – 1 sztuka lub całe opakowanie mrożonych (450 g)
  • czosnek – 3 ząbki
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – 2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe – 15 sztuk lub 1 duży pomidor malinowy, opcjonalnie mogą być suszone pomidory
  • opcjonalnie: bazylia świeża, rukola, parmezan do posypania

 

  1. Brokuły pokrój. Większe różyczki przekrój na pół. Miękką część korzenia też można wykorzystać. Wrzuć brokuły na wrzącą wodę i gotuj 2-3 minuty. Mrożone podobnie, ale poczekaj aż woda się zagotuje i od tego momentu 2 minuty. Następnie odcedź i zalej brokuły zimną wodą żeby nie straciły koloru.
  2. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Zachowaj wodę z gotowania makaronu – ok. 10 łyżek (100 ml).
  3. Kurczaka pokrój na cienkie paseczki, oprósz solą i pieprzem i podsmaż chwilę na oliwie – ok. 8 minut, aż się lekko zarumieni. W międzyczasie dodaj pokrojony w plasterki lub wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
  4. Gdy kurczak będzie już podsmażony dorzuć brokuły, a następnie zalej śmietanką. Dodaj makaron i kilka łyżek gorącej wody z gotowania makaronu (ok. 1/3 szklanki). Wymieszaj.
  5. Podsmaż jeszcze przez ok. 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  6. Przełóż na talerze i dodaj świeże, pokrojone na połówki pomidorki. GOTOWE.

 

Możesz posypać tartym parmezanem, ale i bez tego danie jest smaczne. To zależy czy musisz ograniczać kalorie czy nie. Jeśli ograniczasz to zamień śmietankę 30% na 12% tłuszczu + ugotuj makaron al dente, tak żeby był lekko twardy. Sprawdź na opakowaniu – najczęściej ok. 6 minut. Warto też sięgnąć po makaron pełnoziarnisty.

Podałam przepis na wersję podstawową. Ale można to jeszcze wzbogacić. Danie dobrze smakuje też ze świeżym szpinakiem, który dodajesz w tym samym momencie co brokuły (1-2 duże garście). Pamiętaj, żeby nie przesadzać ze szpinakiem u dzieci poniżej 2 roku życia, ze względu na szczawiany, które ograniczają wchłanianie wapnia. Ale spokojnie możesz dać dziecku spróbować szpinak.