Pieczone wege burgery z czerwonej fasoli – super proste i szybkie

Pieczone wege burgery z czerwonej fasoli to jedne z najlepszych burgerów ever. Do tego można je wykonać szybko lub nawet ekspresowo. Sekretem tego przepisu jest przyprawa – słodka wędzona papryka.

Żeby było ekspresowo:

->  Jeśli nie masz czasu na podsmażanie cebuli to możesz ten etap pominąć, jednak lepiej  smakują z podsmażoną cebulką, wiadomo 🙂

-> Możesz też pominąć etap gotowania kaszy. Po prostu zamień ją na drugą puszkę fasoli czerwonej. Wtedy kotlety trochę się kruszą i trzeba dać więcej sosu (coś za coś).

Składniki na ok. 8 -10 dużych burgerów:

  • kasza jaglana (sucha) – pół szklanki (100 g)
  • fasola czerwona (ugotowana lub z puszki) – 1 duża szklanka lub jedna puszka (240 g)
  • cebula – 1 szt. (ok. 100 g)
  • czosnek (można pominąć)- 1 ząbek (5 g)
  • słonecznik – 1/2 szklanki (ok. 70g)
  • olej lub oliwa- 2-3 łyżki (20-30 g)
  • sos sojowy – 2-3 łyżki (15 g) (dodawaj stopniowo i sprawdzaj smak)
  • przyprawy – papryka wędzona słodka – 1 łyżeczka
  • pieprz – duża szczypta
  • sos do burgerów: keczup dobrej jakości – 2 duże łyżki + majonez dobrej jakości (np. VeganMajo od Develey lub Kielecki) – 2 duże łyżki + 2-3 łyżki wody – wymieszaj wszystko dokładnie.
  • dodatki: pieczone ziemniaczki + kiszona kapusta lub kiszone ogórki lub inne kiszonki
  1. Kaszę wsyp do garnka i przepłukaj kilka razy zmieniając wodę. Ugotuj kaszę na miękko (w ok. 1 i 1/3 szklanki wody, ok. 15 minut od momentu zagotowania wody).
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  3. Cebulę pokrój drobno i podsmaż wszystko na złoto.
  4. Fasolę rozgnieć widelcem lub zblenduj. Jeśli używasz fasoli z puszki to dobrze ją wypłucz wcześniej.
  5. Słonecznik podpraż na suchej patelni, na lekko złoto, aż zacznie pachnieć, nie za długo. Jeśli dziecko jeszcze nie radzi sobie z gryzieniem słonecznika to możesz lekko zblendować te pestki z fasolą.
  6. Wymieszaj ugotowaną kaszę z fasolą, słonecznikiem, podsmażoną cebulą. Możesz to też zblendować, ale nie za długo. Dodaj 1-2 duże szczypty pieprzu, łyżeczkę wędzonej papryki, przeciśnięty czosnek, sos sojowy (zamiennie sól) i 2 łyżki oleju/oliwy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dużą łyżką nakładaj kotlety na blachę, a następnie uklepuj palcami maczanymi w oleju. Najlepiej jest nalać 2-3 łyżki oleju do małej miseczki i zanurzać w nim 3 palce, a potem uklepywać nimi kotlety.
  8. Piecz w 200 st. przez ok. 20-30 min.

Kotlety możesz podawać z domowymi frytkami lub bułką, ale niekoniecznie, bo zawierają już kaszę jaglaną. Wystarczy podać je w towarzystwie warzyw, najlepiej surowych lub surówki. Świetnie smakują z kiszoną kapustą/ogórkami i/lub sosem pomidorowym lub z sosem z keczupu i majonezu 🙂

Ziemniaki możesz piec w tym samym czasie co burgery. Pokrój ziemniaki w łódeczki, włóż do miski i polej olejem (2-3 łyżki), posól i wymieszaj rękami, a potem przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz  ok. 30-40 minut z termoobiegiem na górnej półce piekarnika. Burgery włóż na dolną półkę i piecz ok. 20-30 minut.

Inspiracja pochodzi od niezawodnej healthyomnomnom 🙂

pieczone wege burgery z czerwonej fasoli

pieczone wege burgery z czerwonej fasoli – super proste i szybkie