Sałatka z pieczonymi batatami i cieciorką

Mam takie doświadczenia, że dzieci chętniej jedzą sałatki, gdy składniki nie są ze sobą wymieszane, ale ułożone na talerzyku oddzielnie. W tej sałatce akurat tak się da 😉
Sałatka jest najlepsza gdy bataty i ciecierzyca są jeszcze ciepłe, ale można też zjeść ją na zimno.
Moim dzieciom rukola nie odpowiada bo szczypie, w zamian podałam im sałatę.
Składniki na ok 4-5 porcji:
- batat – 2 sztuki
- ciecierzyca gotowana – 1 szklanka lub 1 puszka
- małe pomidorki – garść na każdą porcję
- rukola lub inna sałata – duża garść na każdą porcję
- oliwa z oliwek lub olej – 2 łyżki
- wędzona papryka (przyprawa) – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- opcjonalnie: ser feta – ok. 15-20 g na każdą porcję
Sos – wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj:
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego (octu trochę mniej)
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
Wykonanie sałatki:
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C z termoobiegiem.
- Batata obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski.
- Jeśli używasz ciecierzycy z puszki to ją dobrze wypłucz i dodaj do batatów.
- Do batatów i ciecierzycy dodaj oliwę, wędzoną paprykę, trochę soli i wymieszaj.
- Bataty i ciecierzycę przełóż na blachę wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika na 20 minut.
- Sałatę i pomidorki wyłóż na talerzyki i polej niedużą ilością sosu, wymieszaj, dodaj upieczone bataty i cieciorkę oraz opcjonalnie pokruszony ser feta. GOTOWE.
Przy okazji, serdecznie zapraszam Cię na mój bezpłatny mini kurs “Jak pomóc niejadkowi”. Zapisy tutaj: https://www.dziecizdrowoodzywione.pl/mini-kurs-o-niejadkach/
Pyszna 🙂 Moja córka (2,5 roku) zjadła ją w formie “śniadaniowych stworków” i pierwszy raz nie wypluwała ciecierzycy 🙂 Od jakiego wieku można podawać ser feta?
Cieszę się 🙂 Teoretycznie, w niewielkich ilościach, można podawać już po pierwszym roku życia.
Feta zawiera dużo soli i dlatego trzeba ją ograniczać u małych dzieci. To ma być tylko minimalny dodatek do sałatki, w ilości dosłownie kilka małych pokuszonych kawałków (na pewno mniej niż na zdjęciu), żeby nadać tej sałatce charakteru. Natomiast źródłem białka w tej sałatce jest właśnie ciecierzyca 🙂