Ostatnio pisałam o tym, co należy spożywać na diecie bez nabiału, aby uzupełniać wapń – zobacz TUTAJ. Problem polega na tym, że czasami dzieci nie chcą jeść produktów będących dobrymi źródłami wapnia.
Jak przemycić jarmuż i wzbogacane w wapń mleko roślinne? To proste – w postaci koktajlu z owocami jagodowymi i bananem. Uwaga! Banan musi być dojrzały (nie zielonkawy), inaczej nie uzyskamy kremowej konsystencji.
Będzie słodkie, a jednocześnie bez cukru. Dostarczy nie tylko wapnia, ale i całe mnóstwo witamin.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić ten koktajl w wapń to dodaj zmielony sezam niełuskany.
Składniki:
- jarmuż – jeden duży liść (garść rozdrobnionego)
- truskawki mrożone lub maliny – dwie garści (ok. 12 sztuk)
- jagody mrożone – 5 łyżek
- banan – jeden dojrzały (im bardziej dojrzały tym słodszy koktajl)
- mleko roślinne z wapniem – 1 szklanka (ok. 250 ml), u mnie sojowe
- opcjonalnie – łyżka mielonego sezamu niełuskanego
- Jagody i truskawki wyjmij z zamrażarki minimum godzinę wcześniej przed przygotowaniem lub wyjmij wieczorem i trzymaj w lodówce przez noc jeśli chcesz koktajl zrobić wcześnie rano.
- Jarmuż zanurz na chwile w gorącej wodzie i porwij na kawałki, usuń grube łodygi.
- Banana obierz i wrzuć wszystko do naczynia blendera i zmiksuj bardzo dokładnie.
- Jeśli nie zamierzasz wypić koktajlu od razu to dodaj odrobinę cytryny, aby koktajl nie stracił koloru.
Zawartość wapnia w wersji podstawowej: 330 mg Ca
Zawartość wapnia w wersji z sezamem niełuskanym: 427 mg Ca