Ostatnio pisałam o tym, co należy spożywać na diecie bez nabiału, aby uzupełniać wapń – zobacz TUTAJ. Problem polega na tym, że czasami dzieci nie chcą jeść produktów będących dobrymi źródłami wapnia.

Jak przemycić jarmuż i wzbogacane w wapń mleko roślinne? To proste – w postaci koktajlu z owocami jagodowymi i bananem. Uwaga! Banan musi być dojrzały (nie zielonkawy), inaczej nie uzyskamy kremowej konsystencji.

Będzie słodkie, a jednocześnie bez cukru. Dostarczy nie tylko wapnia, ale i całe mnóstwo witamin.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić ten koktajl w wapń to dodaj zmielony sezam niełuskany.


Składniki:

  • jarmuż – jeden duży liść (garść rozdrobnionego)
  • truskawki mrożone lub maliny – dwie garści (ok. 12 sztuk)
  • jagody mrożone – 5 łyżek
  • banan – jeden dojrzały (im bardziej dojrzały tym słodszy koktajl)
  • mleko roślinne z wapniem – 1 szklanka (ok. 250 ml), u mnie sojowe
  • opcjonalnie – łyżka mielonego sezamu niełuskanego

  1. Jagody i truskawki wyjmij z zamrażarki minimum godzinę wcześniej przed przygotowaniem lub wyjmij wieczorem i trzymaj w lodówce przez noc jeśli chcesz koktajl zrobić wcześnie rano.
  2. Jarmuż zanurz na chwile w gorącej wodzie i porwij na kawałki, usuń grube łodygi.
  3. Banana obierz i wrzuć wszystko do naczynia blendera i zmiksuj bardzo dokładnie.
  4. Jeśli nie zamierzasz wypić koktajlu od razu to dodaj odrobinę cytryny, aby koktajl nie stracił koloru.

Zawartość wapnia w wersji podstawowej: 330 mg Ca

Zawartość wapnia w wersji z sezamem niełuskanym: 427 mg Ca

koktajl przed zmiksowaniem