Zupa krem z młodej kapusty jest przepyszna, super prosta, a do tego ekspresowa!
Zawiera dużo roślinnego, dobrze wchłanianego wapnia i posiada przeciwzapalne właściwości, a więc wspomaga odporność
Składniki:
Mała główka młodej kapusty lub 3/4 większej (na oko, jak będzie za gęsta to można rozcieńczyć )
Bulion drobiowy – ok. 1,5 L (ja zamrażam rosół który mi zostaje po dwóch dniach)
Koperek – 1 pęczek
Ziemniaki – 4-5 mniejszych
Oliwa lub masło ghee – 2 łyżki
Cebula – 2 duża lub jeszcze lepiej por
Sol – 1 łyżeczka
Opcjonalnie: chipsy z pieczonego boczku lub kawałki kurczaka lub dobra szynka pokrojona na paseczki (jako dodatek, aby zupa była bardziej sycąca)
WYKONANIE:
1. Cebulę lub pora pokrój w piórka lub plastry i podsmaż na oliwie w większym garnku.
2. Posiekaj kapustę w grubsze paski (głąb wytnij) i dodaj do cebuli. Zalej gorącym bulionem i zagotuj.
3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę – dodaj do kapusty. Gotuj wszystko łącznie około 15-20 minut od momentu dodania ziemniaków.
4. Koperek umyj i drobno posiekaj (usuń te grubsze łodygi).
5. Na koniec dodaj sól, opcjonalnie pieprz i zblenduj wszystko ręcznym blenderem, a następnie wrzuc posiekany koperek. Możesz ponownie zblendować.
Pamiętaj aby na koniec dodać do porcji dziecka łyżeczkę dobrego tłuszczu. np. oliwy z oliwek extra virgin.
Zupa jest lekko słodka w smaku. Myślę, że posmakuje większości dzieci
Moje dzieci nie lubią młodej kapusty w formie tradycyjnej (myślę że chodzi o konsystencję), ale zupę krem wciągnęli w mig
A zrobiłam ją też w mig, bo pół godziny!!! za inspirację bardzo dziękuję Paniom z Przedszkola nr 4 w Mińsku Mazowieckim
Ps. Przy okazji pragnę Wam przypomnieć, że do 30 lipca trwa letni festiwal ebooków w sklepie dziecizdrowoodzywione.pl.
W eBooku znajdziesz przepis na dobry rosół i 2 inne zupy na bazie rosołu. Warto podawać takie zupy na rosole, bo rosół ma moc