Szybkie brownie z ciecierzycy – bez dodatku cukru

Szybkie brownie z ciecierzycy – bez dodatku cukru

with Brak komentarzy

To ciasto nie zawiera cukru, a mimo to jest słodkie, dzięki dojrzałym bananom i daktylom. Jest szybkie w przygotowaniu – wystarczy wszystko zmiksować i przełożyć do foremki. Nie zawiera mleka, ani glutenu. Do tego jest sycące i ma dużą wartość odżywczą.

Uważam, że jest to idealny zdrowy podwieczorek dla dzieci. Może być też drugie śniadanie. Najlepiej od razu zrobić podwójną ilość – na większą blaszkę, bo z ilości podanej poniżej wychodzi mała blaszka i zaledwie kilka kawałków, a znika szybko 🙂

Składniki:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka lub 1 duża szklanka).
  • 2 jajka
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 10 daktyli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże łyżki masła orzechowego dobrej jakości (u mnie 100% orzechów)
  • 3 łyżki mleka roślinnego lub wody
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania
  1. Daktyle namocz przez 15 minut w szklance, w gorącej wodzie. Dodaj minimalną ilość wody – tylko tyle, aby przykryła daktyle.
  2. Piekarnik ustaw na 180 st. C. Foremkę keksówkę lub inną niedużą wyłóż papierem do pieczenia (u mnie kwadrat o boku 16 cm).
  3. Ciecierzycę odsącz z zalewy, dokładnie opłucz i zblenduj ze wszystkimi składnikami oprócz czekolady. Z gotowców najbardziej polecam ugotowaną ciecierzycę w szklanym słoiku np. z Biedronki lub Lidla.
  4. Masę przelej do foremki i na wierzch zetrzyj czekoladę na drobnych oczkach.
  5. Upiecz w 180 st. przez ok. 40 minut.
  6. Pokrój ciasto dopiero po wystudzeniu (nie wcześniej!). Możesz posypać wiórkami koko jeśli lubisz. zdjęcie brownie bez wiórek
    zdjęcie brauni przed i po pieczeniu
PODZIEL SIĘ!
  • 57
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    57
    Udostępnienia

Leave a Reply