To ciasto nie zawiera cukru, a mimo to jest słodkie, dzięki dojrzałym bananom i daktylom. Jest szybkie w przygotowaniu – wystarczy wszystko zmiksować i przełożyć do foremki. Nie zawiera mleka, ani glutenu. Do tego jest sycące i ma dużą wartość odżywczą.
Uważam, że jest to idealny zdrowy podwieczorek dla dzieci. Może być też drugie śniadanie. Najlepiej od razu zrobić podwójną ilość – na większą blaszkę, bo z ilości podanej poniżej wychodzi mała blaszka i zaledwie kilka kawałków, a znika szybko 🙂
Składniki:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka lub 1 duża szklanka).
- 2 jajka
- 2 duże dojrzałe banany
- 10 daktyli
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże łyżki masła orzechowego dobrej jakości (u mnie 100% orzechów)
- 3 łyżki mleka roślinnego lub wody
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania
- Daktyle namocz przez 15 minut w szklance, w gorącej wodzie. Dodaj minimalną ilość wody – tylko tyle, aby przykryła daktyle.
- Piekarnik ustaw na 180 st. C. Foremkę keksówkę lub inną niedużą wyłóż papierem do pieczenia (u mnie kwadrat o boku 16 cm).
- Ciecierzycę odsącz z zalewy, dokładnie opłucz i zblenduj ze wszystkimi składnikami oprócz czekolady. Z gotowców najbardziej polecam ugotowaną ciecierzycę w szklanym słoiku np. z Biedronki lub Lidla.
- Masę przelej do foremki i na wierzch zetrzyj czekoladę na drobnych oczkach.
- Upiecz w 180 st. przez ok. 40 minut.
- Pokrój ciasto dopiero po wystudzeniu (nie wcześniej!). Możesz posypać wiórkami koko jeśli lubisz.
Leave a Reply