Zielone gofry to świetny sposób na przemycenie całkiem sporej ilości zielonych liści i kwasu foliowego. Większość dzieci tak bardzo lubi gofry, że nawet zielony kolor ich nie odstraszy.
Ja uwielbiam ten przepis za wartości odżywcze i za elastyczność, bo zielone gofry są świetne zarówno ze słodkimi jak i z wytrawnymi dodatkami.
Nie wiem jak to możliwe, że do niedawna nie korzystałam z gofrownicy… chyba wydawało mi się to zbyt skomplikowane, ale okazuje się, że gofry są szybsze i prostsze w wykonaniu niż naleśniki 😉
*W opcji bezglutenowej możesz zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych do wypieku chleba lub na zmielone bezglutenowe płatki owsiane lub na własną mieszankę o takich proporcjach: 1/2 szklanki mąki gryczanej + 1/4 szklanki mąki ryżowej + 1/4 szklanki mąki kukurydzianej.
Składniki na 7 zielonych gofrów:
- mąka orkiszowa lub w opcji bezglutenowej zmielone na mąkę płatki owsiane* – 1 szklanka (120-140g)
- jarmuż lub szpinak świeży- – 1 duża garść = 1 szklanka (40-60 g)
- jajo – 1 sztuka (50g)
- mleko roślinne lub krowie 2% – 1 szklanka (240 ml)
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- proszek do pieczenia (najlepiej bez fosforanów) – 1 płaska łyżeczka
- sok z cytryny – 1 łyżka
- Szpinak/jarmuż zmiksuj w naczyniu blendera z jajkiem, połową szklanki mleka, olejem, proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny.
- Jeśli masz małe naczynie blendera to połącz masę z mąką i resztą mleka w większej misce i wymieszaj łyżką. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ale gęstsze niż ciasto naleśnikowe.
- Gofrownicę rozgrzej, a następnie nalewaj ciasto dużą łyżką i działaj według instrukcji podanej na Twojej gofrownicy.
Wskazówki:
Gofry z tego przepisu możesz podać na słodko np. ze świeżymi owocami, masłem orzechowym, śmietanką albo dobrej jakości konfiturą.
W wersji wytrawnej ja najbardziej lubię z sadzonym jajkiem, awokado i świeżymi warzywami, a mój mąż z kiełbaską, serem i kukurydzą. Standard.
Za inspirację dziękuję nietylkopasta.pl
A jeśli nie masz gofrownicy to polecam Ci moje ulubione wytrawne naleśniki Galettes Completes 🙂
Przy okazji, serdecznie zapraszam Cię na mój bezpłatny mini kurs “Jak pomóc niejadkowi”. Zapisy tutaj: https://www.dziecizdrowoodzywione.pl/mini-kurs-o-niejadkach/
O super przepis! Gofry ze szpinakiem przynajmniej raz w tygodniu lądują na moim talerzu. Nie próbowałam jeszcze wersji z jarmużem, aż nie mogę się doczekać, aż wypróbuję. Pozdrawiam. 🙂
Bardzo dziękuję za tą opinię 🙂 cieszę się że smakują! Pozdrawiam serdecznie :-*
Pyszne mi wyszły 😍
Bardzo sie cieszę, dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie :-*