Spaghetti, ale trochę inaczej – z czerwoną soczewicą zamiast mięsa. Wiem, że wiele osób nie lubi roślin strączkowych. Powodem najczęściej jest to, że jako społeczeństwo nie jesteśmy do tego typu potraw przyzwyczajeni. Szkoda. Czerwona soczewica to cenny zamiennik mięsa – zawiera podobną ilość białka co mięso – ok. 25%. W przeciwieństwie do innych strączków nie wymaga moczenia, nie powoduje wzdęć.
Na szczęście do wszystkiego można się przyzwyczaić, również do strączków 🙂 Nawet w dorosłym życiu, czasami potrzeba po prostu kilku podejść. Na pewno trudniej jest przyzwyczaić do nowości dorosłego, niż małe dziecko. Tak do 1,5 roku życia dziecka to jest najlepszy czas na oswajanie z nowościami, również z soczewicą. Ale uwaga! Niestety to danie nie nadaje się dla niemowląt poniżej 1 roku życia.
Mój syn nawet się nie zorientował, że to jest inny sos niż ten co dotychczas – z mięsem. Ale według mnie różnica w smaku jest znacząca. Jak ktoś nie ma przekonania czy warto robić taka zamianę i czy będzie smakować to polecam wypróbować przepis pół na pół tzn. połowę soczewicy zawartej w przepisie zamienić na ok. 250 g mięsa mielonego. Małymi krokami w stronę zdrowszego jedzenia:-) Nie chce przez to powiedzieć że mięso jest be. Ale jest pewne, że większość z nas spożywa go o wiele za dużo. Przypomnę tylko szybciutko (bo już sporo o tym pisałam), że nadmiar mięsa długookresowo działa prozapalnie, powoduje szereg schorzeń, zakwaszenie organizmu oraz sprzyja nowotoworom (co jest naprawdę dobrze udokumentowane!). Teraz ceny mięsa znacząco poszły w górę, więc jest to moment idealny na zmiany…
Obiecywałam, że moje dania będą szybkie. Gdyby nie to krojenie warzyw to na pewno byłoby szybko. Myślę, że warto zainwestować w jakąś dobrą szatkownicę. Plusem jest to, że wychodzi tego sporo – na 2 dni, a więc to też jest oszczędność czasu.
Składniki (ok. 6 – 8 porcji):
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- Pół papryki czerwonej,
- 6-8 dużych pieczarek,
- 1 szklanka soczewicy czerwonej suchej,
- 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub ewentualnie puszka pomidorów krojonych,
- ok. 2,5-3 szklanki wody gorącej lub bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka syropu klonowego, ewentualnie miodu lub cukru,
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich lub tymianek + oregano,
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- makaron spaghetti 400 g
- opcjonalnie: parmezan, natka pietruszki lub świeża bazylia
- Cebulę i czosnek pokrój drobno. Marchewkę i pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pokrój paprykę w małą kostkę.
- Do dużego garnka wlej 3 łyżki oliwy lub oleju. Podsmaż cebulę i czosnek na złoto. Potem dodaj pieczarki, zamieszaj, po chwili dodaj paprykę i marchewkę. Duś do momentu, aż warzywa się podsmażą – ok. 10 minut.
- Soczewicę dokładnie wypłucz i dodaj do warzyw wraz z gorącą wodą. Dodaj liść laurowy i ziele, gotuj, aż soczewica będzie miękka – ok 15-20 minut. W razie potrzeby, gdyby było za gęste, dodaj jeszcze trochę wody w trakcie gotowania.
- Następnie dodaj passatę, ocet, sos sojowy, syrop klonowy lub miód, zioła i pogotuj jeszcze chwilę aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podaj z ugotowanym al dente makaronem. Można posypać parmezanem, natką pietruszki lub listkami bazylii.
Do powstania tego przepisu zainspirował mnie podobny przepis z książki Magdy Gembackiej “Więcej warzyw”. To naprawdę super książka, wszystkie przepisy z roślin i dobrze zbilansowane.