2 najprostsze pasty kanapkowe z fasoli na zimowe śniadania
Nic nowego – te pasty krążą w Internecie już od kilku lat, ale mam wrażenie, że nadal nie są zbyt popularne, że spożywanie past ze strączków jeszcze nie weszło nam w nawyk. A mogłoby, bo ich przygotowanie jest bajecznie szybkie i proste. Moi pacjenci bywają zaskoczeni, że coś ze strączków może tak dobrze smakować 🙂 A największym plusem tych past jest to, że mogą stać w lodówce nawet tydzień.
Najlepiej smakują z kiszonym ogórkiem i kiszoną kapustą. Teraz zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw, zdecydowanie warto sięgnąć po kiszonki, bo to naturalne probiotyki. Tylko nie pomylcie ogórków kiszonych z kwaszonymi, bo te drugie są zakwaszane octem, a nam chodzi o kiszonki.
Nawet gdybyście nie doprawili odpowiednio tych past to w połączeniu z kiszonkami i tak będą smakować wspaniale. Moim dzieciom z ogórkiem kiszonym prawie wszystko smakuje 🙂 chętniej jedzą tą białą wersję – z jabłkiem i cebulą.
Można użyć fasoli z puszki (to będzie masa 240 g po odsączeniu z zalewy), a można wymoczyć przez noc i ugotować samodzielnie – 120 g (3/4 szklanki) fasoli suchej to będzie po gotowaniu ok. 250 g czyli jedna i pół szklanki fasoli ugotowanej. Ja do gotowania najczęściej używam fasoli Piękny Jaś, a jak z puszki, to lepiej, żeby to była większa, a nie drobna fasola, bo drobna jest twardsza.
I. Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów (10 małych kanapek = 5 porcji)
- 1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu)
- 4 duże plastry odsączonych suszonych pomidorów
- olej rzepakowy nierafinowany – 5 łyżek
- oregano, tymianek, sól, pieprz
- opcjonalnie – 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- Fasolę odsącz z zalewy i dokładnie wypłucz, a następnie połącz i zmiksuj wszystkie składniki.
- Stopniowo dodawaj przyprawy – tymianek i oregano jeśli lubisz. U mnie to jest zwykle po pół łyżeczki tymianku i oregano oraz po dużej szczypcie soli i pieprzu.
Wartości odżywcze 1 porcji:
Energia 168 kcal/ Białko 3,9 g/ Tłuszcz 11.4 g/ Węglowodany 11 g
II. Smalczyk z białej fasoli z jabłkiem (10 małych kanapek= 5 porcji)
- 1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu)
- 1 jabłko
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- olej rzepakowy – 5 łyżek
- liść laurowy i ziele angielskie
- majeranek – 1 łyżka
- sól, pieprz
- opcjonalnie – prażona cebulka (1 łyżka)
- Cebulę pokrój w piórka, a jabłko obierz i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni i dodaj cebulę, jabłko, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż, aż cebulka się zarumieni.
- Fasolę odsącz z zalewy i dokładnie wypłucz.
- Z patelni z cebulą wyjmij ziele angielskie i liść laurowy. Połącz wszystko w misce i zmiksuj krótko blenderem ręcznym wraz z majerankiem, dużą szczyptą soli i pieprzu. Na koniec możesz dodać prażoną cebulę, wymieszaj.
Wartości odżywcze 1 porcji:
Energia 184 kcal/ Białko 4,3 g/ Tłuszcz 10.3 g/ Węglowodany 17,9 g
Polecam z chlebem żytnim na zakwasie, kiszonkami i natką pietruszki (ja miałam akurat szczypiorek ;-))