Budyń jaglany z wiśniami

Kolejne śniadanie (albo kolacja 😉 ) bez cukru i glutenu. Może być też bez nabiału jeśli użyjesz “mleka” roślinnego zamiast krowiego. Ważne aby było to mleko z dobrym składem. Jeśli nie wiesz jakie wybrać sprawdź na moim blogu TUTAJ.
Jeśli używasz mleka roślinnego warto dodać orzechy nerkowca i/lub łyżeczkę masła, żeby wzbogacić danie w tłuszcz. Wówczas będzie lepiej zbilansowane i sycące na dłużej.
Składniki, 2 porcje:
- kasza jaglana – 6 łyżek
- mleko roślinne – 2 szklanki (lub 1 szklanka wody + 1 szklanka mleka krowiego)
- daktyle – 4 sztuki
- wiśnie (mrożone poza sezonem) – 10 sztuk
- orzechy nerkowca – 2 łyżki
- opcjonalnie: łyżeczka masła
- Wyjmij wiśnie z zamrażarki i odłóż do rozmrożenia. W przeciwieństwie do truskawek rozmrożą się szybko. Jak już skończysz gotować kaszę wiśnie będą gotowe do użycia.
- Do garna wrzuć kaszę jaglaną i przepłucz ją 3-4 razy zmieniając wodę.
- Zalej kaszę mlekiem lub wodą i mlekiem (u mnie pół na pół), dodaj daktyle i masło.
- Gotuj kaszę z mlekiem i daktylami przez ok. 15 – 20 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż kasza spęcznieje, zgęstnieje i wchłonie niemalże cały płyn.
- Jeśli jest za gęsta to dodaj jeszcze trochę mleka i zblenduj dokładnie na gładki aksamitny budyń. Młodsze dzieci często nie lubią zbyt gęstych konsystencji, zatem dodatek mleka może być konieczny.
- Przełóż budyń do miseczek, dodaj wiśnie i posiekane orzechy nerkowca. Dla młodszych dzieci, które mają problemy z gryzieniem, można te orzechy zmielić w mynku do kawy.
Jeszcze nie robiłam ale się przymierzam 🙂 na co dzień kupuję mrożone truskawki, więc pewnie zastąpię nimi wiśnie.
Truskawki też bardzo dobrze pasują do jaglanki, zresztą jak większość owoców 🙂 Dopiero dziś zauważyłam Pani komentarz. Udała się ta jaglanka?