Raczej Was nie zaskoczę – pudding chia to deser dobrze znany, ale mam wrażenie, że wciąż niedoceniany…

Moi synowie uwielbiają ten smak i teksturę, a ja uwielbiam go za szybkość przygotowania, no i oczywiście wartości odżywcze 🙂 Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) są odpowiednikiem naszego siemienia lnianego, ale zawierają jeszcze więcej błonnika nierozpuszczalnego i więcej cennych kwasów omega 3. Ponadto są dobrym źródłem wapnia i magnezu. Niestety z tym co dobre też można przesadzić. Otóż, ze względu na dużą ilość błonnika nie zaleca się zbyt częstego podawania nasion chia małym dzieciom <3 r.ż. w zbyt dużych ilościach. Nadmiar błonnika może powodować ograniczenie przyswajania niektórych minerałów z pożywienia. Oznacza to, że nie powinniśmy serwować małym dzieciom takiego deseru codziennie, ale od czasu do czasu, jako podwieczorek, na pewno im nie zaszkodzi. Taki deser może okazać się pomocny jeśli dziecko cierpi na zaparcia, a to własnie dzięki dużej zawartości błonnika, który spożywany razem z odpowiednio dużą ilością wody może poprawić perystaltykę jelit.  Nasionka chia są natomiast przeciwwskazane kiedy pacjent ma tendencje do biegunek.  I jeszcze jedno – ich właściwości odżywcze nie zostaną wykorzystane jeśli wcześniej nie zostaną poddane pęcznieniu lub zmielone w młynku do kawy – po prostu przejdą przez układ pokarmowy niestrawione, jak większość małych niezmielonych nasionek. Warto o tym pamiętać!

A teraz od jelit i mało przyjemnych dolegliwości przejdę do sedna 🙂 Przedstawiam Wam wersję najbardziej ekspresową, w wydaniu jesiennym.

Uwaga! Mimo, iż przygotowuje się go ekspresowo, to wymaga wcześniejszego zaplanowania, najlepiej jak ziarenka pomoczą się w mleku/napoju przez noc lub minimum 4 godziny.

Składniki:

  • nasiona chia (szałwi hiszpańskiej) – 1 łyżka (10 g)
  • napój kokosowy z wapniem lub mleko 2% – 6 łyżek (60 g)
  • dojrzały banan – 1/2 małego lub 1/3 dużego (50 g)
  • śliwka węgierka – 1 mała sztuka (15 g)
  • gruszka – 1/4 sztuki (30 g) – można zastąpić dodatkową śliwką węgierką
  • szczypta cynamonu – opcjonalnie (warto – właściwości przeciwzapalne)

.

  1. Chia wsyp do garnuszka i zalej napojem kokosowym lub mlekiem, wymieszaj i odstaw na 4 godziny lub przykryj i wstaw do lodówki na całą noc lub dłużej.
  2. Wyjmij z lodówki i przemieszaj. Jeśli chcesz deser na ciepło to delikatnie podgrzej na ogniu.
  3. Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z ziarenkami.
  4. Przełóż pudding do szklanki i udekoruj świeżymi owocami pokrojonymi w małą kostkę i posyp cynamonem jeśli lubisz.  I JUŻ! GOTOWE!

PS. Jeżeli masz więcej czasu i wolisz wersję rozgrzewającą to możesz podprażyć gruszki i śliwki wraz z cynamonem w garnuszku na ogniu – powstanie rozgrzewający mus, a następnie możesz zrobić deser warstwowy – warstwy musu i puddingu układać w szklance naprzemiennie.

.

Wartości odżywcze wersji z napojem kokosowym:

Energia – 130 kcal/ białko 2,8 g/ tłuszcz 4,2 g/ węglowodany 19,2 g/ błonnik 5,12 g

Wartości odżywcze wersji z mlekiem 2%:

Energia – 147 kcal /białko 4,6 g /tłuszcz 4,8 g/ węglowodany 20,5 g/ błonnik 5,12 g

.

Więcej aktualnej naukowej wiedzy o właściwościach nasion chia – pod tym linkiem:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627181/pdf/nutrients-11-01242.pdf