Czekoladowa owsianka przygotowuje się sama 🙂 Trzeba ją tylko zaplanować dzień wcześniej wieczorem i rano będziecie mieć śniadanie gotowe w 5 minut, równie szybko jak mleko + czekoladowe kulki, a wartość odżywcza znacznie wyższa i zero dodatku cukru.
Jeśli użyjecie bezglutenowych płatków owsianych i napoju kokosowego to spełni wymagania diety bezglutenowej i bezmlecznej.
Składniki na jedną porcję:
- 3 płaskie łyżki płatków owsianych górskich (30 g)
- 3/4 szklanki napoju kokosowego z wapniem lub mleka krowiego 2% – 180 ml
- 1 łyżka orzechów włoskich (10 g)
- 1 łyżeczka prawdziwego ciemnego kakao (5 g)
- 1/2 dużego banana lub jeden mały (60 g)
- Opcjonalnie: szczypta cynamonu i 1 kosteczka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałki lub jedna łyżka czekoladowych kulek (jeśli akurat zalegają w szafce 🙂 )
- Płatki owsiane dzień wcześniej zalej mlekiem, dodaj banana pokrojonego w kosteczkę, cynamon oraz kakao. Dobrze wymieszaj i wstaw na noc do lodówki. Owsianka przez ten czas napęcznieje i będzie miała konsystencję jak gotowana 🙂
- Rano tylko delikatnie podgrzej na ogniu, przełóż do miseczki, posyp posiekanymi orzechami i gotowe!
Opcjonalnie możesz udekorować owsiankę pokrojoną kostką gorzkiej czekolady. A jeśli chcesz zachęcić dziecko, które jest przyzwyczajone głównie do czekoladowych kulek to dodaj kilka, ale tylko do dekoracji, nie więcej niż jedną płaską łyżkę. U mnie na zdjęciu jest jedna łyżka czekoladowej granoli.
Ta owsianka świetnie smakuje z garścią świeżych malin, spróbujcie w sezonie.
Inspiracja pochodzi z mojego ulubionego bloga ammniam.pl. Ja ten przepis uprościłam tak, żeby był jeszcze bardziej ekspresowy, ale jeśli macie więcej czasu to polecam wypróbować również TAMTEN przepis.
Wartość odżywcza z napojem kokosowym:
Energia 270 kcal/ białko 7,2 g/ tłuszcz 10 g / węglowodany 35 g
Wartość odżywcza z mlekiem krowim:
Energia 335 kcal/ białko 13 g/ tłuszcz 12, 6 g/ węglowodany 40,7 g