Pamiętacie mój pierwszy przepis na domową granolę? To jeden z najbardziej popularnych przepisów na blogu. Tamta była pieczona.

A dziś mam coś jeszcze szybszego – granolę z patelni 😉 To świetna opcja na drugie śniadanie i na wynos.

Proponuję w połączeniu z jogurtem naturalnym lub kokosowym (na diecie bezmlecznej) i z owocami – truskawki, maliny, borówki, banan – wszystko tu pasuje.

Składniki na 2-3 dziecięce porcje:

  • płatki owsiane – 5 łyżek (50 g)
  • nasiona słonecznika – 2 łyżki (20 g)
  • migdały lub płatki migdałowe lub orzechy – 1 czubata łyżka (20 g)
  • syrop klonowy – 1 łyżka (10 g)
  • jogurt naturalny 2% – ok. 200 g
  • truskawki lub inne owoce – 2 duże garści
  • gorzka czekolada – 1-2 kostki
  1. Migdały/orzechy posiekaj lub zmiel w młynku (opcja dla najmłodszych dzieci).
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć płatki owsiane, a następnie następnie słonecznika i podpraż chwilę na złoto.
  3. Wymieszaj z migdałami/orzechami i syropem klonowym. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Podaj z jogurtem i owocami. Na wierzch jednej porcji zetrzyj pół kostki czekolady. GOTOWE 🙂

Pamiętaj, że miód można podawać dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia. Zresztą granola, ze względu na teksturę, nie za bardzo nadaje się dla niemowląt.

U starszych niemowląt sprawdzą się płatki owsiane “namoczone” i napęczniałe w jogurcie. Po prostu wymieszaj je z jogurtem i  odstaw na około pół godziny przed podaniem.

granola z patelni z owocami i jogurtem straciatella

Przy okazji, serdecznie zapraszam Cię na mój bezpłatny mini kurs “Jak pomóc niejadkowi”. Zapisy tutaj: https://www.dziecizdrowoodzywione.pl/mini-kurs-o-niejadkach/