Domowa granola

Po tym jak opublikowałam wpis o jogurcie, gdzie wspominałam o dobrej jakości granoli, otrzymałam kilka pytań “Jaka to jest granola dobrej jakości?”
Niestety nie znalazłam na półkach sklepowych granoli godnej polecenia, wszędzie masa cukru albo syropu glukozowo-fruktozowego i olej palmowy i wiele innych niepotrzebnych składników…
Na szczęście przepis na domową granolę jest naprawdę prosty i wykonuje się ją szybko. Można zrobić podwójną ilość, bo w zamkniętym szczelnie pojemniku może postać długo… Jest świetnym rozwiązaniem, kiedy zależy nam na szybkim i wartościowym posiłku. Idealna na śniadanie, II śniadanie lub podwieczorek. Wystarczy dodać mleko lub “mleko” roślinne lub jogurt naturalny i świeży owoc i super wartościowy posiłek gotowy!
Zanim zdążyłam zrobić to zdjęcie to chłopaki zjedli około 1/3 upieczonych płatków, mówili że to ciasteczka 🙂 Dlatego mój słoik jest niepełny…
Składniki na duży litrowy słoik (ok. 10 porcji):
- 16 suszonych daktyli niesiarkowanych – 75 g
- szklanka płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) – 100 g
- pół szklanki płatków gryczanych – 50 g
- 3 łyżki wiórków kokosowych – 20 g
- 3 łyżki pestek dyni – 30 g
- 1/3 szklanki orzechów laskowych – 45 g
- 10 suszonych moreli niesiarkowanych (są takie ciemniejsze) – 100 g
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.
- Daktyle przesypujemy do miski, zalewamy szklanką wody gorącej (ok. 200 ml) i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie miksujemy na gładki mus.
- Do musu wsypujemy płatki i wiórki i dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy to na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie na całej blaszce.
- Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, bez termoobiegu. Ewentualnie termoobieg można włączyć na pięć minut przed wyjęciem płatków.
- Pestki dyni, orzechy i morele siekamy i dodajemy do pokruszonych upieczonych płatków. GOTOWE!
- Gdy płatki wystygną przesypujemy do suchego i szczelnie zamykanego pojemnika.
Orzechów ani pestek nie należy podpiekać, aby nie straciły cennych NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, których zazwyczaj nam brakuje.
A szkoda… orzechy laskowe super smakują jak przez 5 minut pobędą w piekarniku. Jako dietetyk nie powinnam tego zalecać, ale nie zatrujecie się jeśli spróbujcie kiedyś i takiej wersji z prażonymi orzechami laskowymi 🙂
Z podanej ilości składników powstaje granola mieszcząca się w litrowym słoiku o masie 420 g. Jest to około 10 porcji.
Wartość odżywcza 1 porcji (40 g):
168 kcal / 4 g białka / 6,5 g tłuszczu / 24 g węglowodanów / 3,3 g błonnika
Przepis powstał na podstawie przepisu na podobną granolę z książki D. Musiałowskiej i M. Makarowskiej “Insulinooporność w polskiej kuchni”, został przeze mnie zmodyfikowany.

Granola jest przepyszna! i naprawdę błyskawicznie się robi! Dziękuję za ten przepis! Dodałam posiekane migdały i ziarenka słonecznika. Dzieciom bardzo smakowała z posiekaną gorzką czekoladą i jogurtem:) czas pieczenia wydluzylam aby lepiej dosuszyc płatki mieszając je na blasze. Dziękuję raz jeszcze!
Bardzo dziękuję za ten komentarz 🙂 Ostatnio bardziej popularne są komentarze na fb, ale uważam, że jednak lepszym miejscem do komentowania jest blog, bo wówczas inne osoby mogą skorzystać z dodatkowych wskazówek. Migdały i słonecznik to świetny pomysł ! Pozdrawiam serdecznie 🙂