Barszcz ukraiński z fasolą, gęsty i sycący

Barszcz ukraiński z fasolą, gęsty i sycący

with Brak komentarzy

Barszcz ukraiński z fasolą to ulubione danie moich synów oraz moich pacjentów, zatem nie mogę się nie podzielić 🙂

Niestety, nie jest to przepis z serii dań ekspresowych, bo jest dużo krojenia, ale za to gotuje się krótko i z podanej ilości składników wychodzi cały duży gar zupy, którą spokojnie można jeść przez 2 dni. Właściwie to na drugi dzień smakuje nawet lepiej niż zaraz po ugotowaniu.

Zupa jest bardzo sycąca i gęsta, właściwie nazwałabym to bardziej daniem jednogarnkowym.

Odpowiedni dla alergików – bez mleka i glutenu. Osoby, które dobrze tolerują nabiał jak najbardziej mogą dodać łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego, a weganie mleczko kokosowe.

Składniki na duży garnek (ok. 10 porcji):

  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Ziemniaki 4 sztuki (ok. 370 g)
  • Buraki 4 szt. (ok. 400 g)
  • Marchew 1 szt (90 g)
  • Pietruszka korzeń 1 szt (80 g)
  • Liść laurowy 3 szt.
  • Ziele angielskie 3 szt.
  • Seler korzeniowy 1/4 szt (ok. 80 g)
  • Fasola biała ugotowana 300 g (może być z puszki lub słoika, u mnie 1 i 3/4 szklanki odsączonej i przepłukanej wodą fasoli z puszki)
  • Woda 2 litry
  • Olej rzepakowy uniwersalny do smażenia cebuli – 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy nierafinowany, do polania zupy na talerzu (łyżeczka do każdej porcji, łącznie 50 g)
  • Natka pietruszki -2 łyżki posiekanej (ok. 20 g)
  • Sok z cytryny do zakwaszenia
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie: śmietana, jogurt lub mleczko kokosowe z puszki do zabielenia
  1. Warzywa pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na elektrycznej tarce. Ziemniaki pokroić w grubszą kostkę.
  2. Na dnie garnka rozgrzać olej uniwersalny i wrzucić cebulę oraz czosnek, zeszklić.
  3. Zalać wodą i dodać wszystkie pozostałe warzywa, opłukaną na sitku fasolę (jeśli była z puszki) liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości około 30-40 minut.
  4. Na koniec warto dodać trochę soku z cytryny, według uznania, ale ostrożnie, bo łatwo przesadzić! Zacznijcie od jednej łyżki.
  5. Dodać małą płaską łyżeczkę soli jodowanej, pieprz według uznania. Podawać z posiekaną natką pietruszki i nierafinowanym olejem rzepakowym.

Opcjonalnie można dodać łyżkę mleczka kokosowego z puszki lub śmietany 12% lub jogurtu.

Średnia wartość odżywcza 1 porcji:

Energia 174 kcal/ białko 4,5 g/ tłuszcz 8,3 g/ węglowodany 22,4 g

w opcji z łyżką mleczka kokosowego z puszki należy doliczyć ok. 1 4 kcal (+1,5 g tłuszczu),

a z łyżką śmietany 12% lub jogurtu greckiego 10% będzie to dodatkowo ok. 22 kcal (+ ok. 1,9 g tłuszczu).

Barszcz ukraiński zabielany

PODZIEL SIĘ!
  • 53
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    53
    Udostępnienia

Leave a Reply