Zupa krem z dyni i soczewicy

Zupa krem z dyni i soczewicy

with 5 komentarzy

Kolejna prosta i bogata w wartości odżywcze zupa-krem.

W sieci jest masa przepisów na zupy kremy z dyni, ale większość z nich nie jest sycąca – to znaczy, że taką zupą z dyni i ziemniaków trudno się nasycić na dłużej.

Ale jeśli zrobimy taką zupę na prawdziwym rosole/bulionie mięsnym albo dodamy czerwoną soczewicę i odpowiednią ilość tłuszczu to otrzymamy kompletny zbilansowany i sycący posiłek.

Dziś podam przepis na wegańską wersję dyniowej zupy krem z soczewicą.

Z podanej ilości składników tej zupy wychodzi duuużo – na 2 dni co najmniej. Zawsze można zamrozić 🙂

Składniki: 

  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • dynia bez pestek (u mnie najczęściej hokkaido lub piżmowa) – 0,8- 1kg
  • marchew – 2 sztuki
  • ziemniaki – 2-3 sztuki
  • soczewica czerwona – 1 niepełna szklanka (ok. 180g)
  • imbir – mały kawałek (ok. 3 cm)
  • woda gorąca – 2-2,5 litra (zacznij od mniejszej ilości)
  • curry przyprawa – 1 łyżeczka lub więcej do smaku
  • sól – 2 łyżeczki lub więcej
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • śmietana 18% lub mleczko kokosowe – po 1 łyżce na porcję.
  • Do posypania – opcjonalnie: pestki dyni, nasiona słonecznika (u mnie podprażone) lub ser mozarella tarty, papryczka chilli
  • Olej lub masło klarowane do smażenia – 2 łyżki
  1. Dynię obierz i pokrój w większą kostkę. Jeśli używasz dyni piżmowej lub Hokkaido to pomiń etap obierania.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  3. Zagotuj wodę – około 2,5 litra.
  4. Cebulę również pokrój w kostkę.
  5. W większym garnku rozgrzej masło/olej i dorzuć cebulę, a następnie przeciśnij czosnek. Podsmaż to razem przez chwilę (3-5 minut).
  6. Marchew zetrzyj w malakserze i dorzuć do cebuli, zamieszaj.
  7. Wypłucz czerwoną soczewicę (4 x) i dodaj do garnka.
  8. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie zalej wrzącą wodą.
  9. Dodaj starty na tarce imbir oraz przyprawę curry, a następnie gotuj wszystko razem przez około 40 minut.
  10. Pod koniec posól zupę oraz dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze przez 5 minut i blenduj blenderem ręcznym.
  11. Śmietanę lub mleczko kokosowe możesz dodać już po nałożeniu zupy na talerze.

Dla dorosłych warto dodać więcej imbiru/soli/pieprzu oraz opcjonalnie pokrojoną papryczkę chilli. Moim dzieciom ta zupa najlepiej smakuje z dodatkiem tartego sera mozzarella, mężowi z papryczką chilli, a mi z prażonym słonecznikiem.

zupa krem z dyni i soczewicy dla dzieci

PS. A jeśli potrzebujesz więcej jesiennych przepisów to polecam Ci moje ebooki z jesiennymi jadłospisami. Promocja na jesienne jadłospisy oraz pakiety z tymi jadłospisami trwa tylko do końca września. Kliknij TUTAJ

Aktualnie możesz kupić 2 jesienne ebooki – klasyczny oraz bezglutenowy i bezmleczny – 2 w cenie jednego!!! Zobacz TUTAJ.

Jesienny jadłospis dla małych dzieci i całej rodziny pdf

5 Responses

  1. Dominika
    | Odpowiedz

    Dzisiaj zamierzam zrobić 🙂

    • Magdalena Ciężkowska
      | Odpowiedz

      Dominika daj znak czy Rodzinie smakowało 🙂

  2. Anita
    | Odpowiedz

    Przepyszna 😍

    • Magdalena Ciężkowska
      | Odpowiedz

      Dziękuję :-* cieszę się bardzo 🙂

  3. Agnieszka
    | Odpowiedz

    Pyszota 😋

Leave a Reply