No dobra, były już dwa wpisy o słodyczach z dobrym składem i niską ilością cukrów (tutaj i tutaj), a teraz czas na zestawienie słodyczy, które wydają się być lepsze od tradycyjnych, a w rzeczywistości zawierają tak dużą ilość cukrów prostych w porcji, że moim zdaniem lepiej ich unikać…
1. Żelki w paczkach 50-100g
Jeśli Twoje dziecko potrafi zjeść 4 małe żelki i na tym poprzestać to ok. – żelki są wówczas jednym z lepszych wyborów, bo ich skład jest prosty (nawet te z żelatyną nie są złe!). Większość żelków, które przeglądałam zawiera wyłącznie naturalne barwniki.
Niestety żelki zawierają od 50 do 80% cukrów prostych i zazwyczaj są pakowane w paczki 50-100g, a dzieci często nie potrafią poprzestać na kilku żelkach, starszaki potrafią zjeść całą paczkę!
I tak żelki VERI BERI mają fajny skład, bo same owoce, ale zawierają 78g cukrów prostych w 100g!
Opakowanie żelków Veri Beri = 50g produktu i jeśli dziecko zje je wszystkie na raz (a to da się zrobić bez problemu) to tak jakby spożyło 7 i pół łyżeczki cukru!
Śmiejżelki ze zwykłym cukrem w składzie mają mniej cukrów prostych niż VERI BERI bez dodatku cukru!
Śmiejżelki mają 50g cukrów prostych w 100g. Opakowanie ma masę 100g. Jeśli dziecko zje pół opakowania na raz – 50g to tak jakby spożyło 25 g cukru, czyli 5 łyżeczek – to nadal sporo… nie polecam ani jednych ani drugich.
Jeśli już chcesz podać dziecku żelki (tak żeby nie robić nadmiernych zakazów) to polecam Ci żelki w mini paczkach np. Śmiejżelki Pychaminki – 2 łyżeczki cukrów w opakowaniu(do kupienia Rossmann), albo Haribo Minis albo po prostu ślimaki Bob Snail, które przypominają żelki, ale nie galaretki Bob Snail FRUIT Jellies – te poniżej (bo te już mają 4 łyżeczki cukru w porcji), tylko zwykłe Bob Snail w formie ślimaczków, które zawierają ok. 2 łyżeczki cukrów prostych. Bo jest różnica między 2 i 4!
Innym rozwiązaniem jest poszukanie żelków z ksylitolem lub maltitolem zamiast cukru.
2. BOB SNAIL Fruit Jellies
Składniki: Skoncentrowany sok z gruszki 92,4%, skoncentrowany sok z maliny 4,6%, agar 2,8%, skoncentrowany sok z buraka 0,2%
W porcji (38g) – ok. 4 i pół łyżeczki cukrów prostych.
Dla wielu osób Bob Snail jest synonimem słodyczy z dobrym składem. Skład jest bardzo prosty i naturalny, ale… 4 i poł łyżeczki cukrów prostych w jednej małej przekąsce to ZA DUŻO!
Bo skoncentrowane soki owocowe to nie to samo co świeże owoce. Te cukry proste zawarte w przekąsce należy traktować jak cukier dodany, który też należy ograniczać do 4-6 łyżeczek dziennie, a nie jak cukier pochodzący ze świeżych owoców.
Świeże owoce też zawierają cukry proste, ale te wrzucamy do innego worka. Cukry proste ze świeżych owoców, według zaleceń WHO, też nie powinny stanowić więcej niż 5% całej puli energetycznej naszej diety. W praktyce to oznacza 2 porcje owoców dziennie.
3. Batony typu SMOOTHIE (Fit Smoothie z Lidla i Vitanella Smoothie z Biedronki)
SKŁADNIKI: owoce i warzywa 80% (pasta daktylowa, rodzynki [rodzynki, olej roślinny słonecznikowy], suszone jabłka, suszony rabarbar z sokiem jabłkowym 7%, [ rabarbar 64%, skoncentorwany sok jabłkowy, mąka ryżowa, olej roślinny słonecznikowy], pasta jabłkowa 5% [zagęszczony sok jabłkowy i skoncentrowane puree z jabłek], suszone truskawki z sokiem jabłkowym 3% [truskawki 73%, skoncentrowany sok jabłkowy, mąka ryżowa, olej roślinny słonecznikowy], suszone truskawki 2%), nasiona słonecznika, wafel (skrobia ziemniaczana, woda, oliwa z oliwek), naturalny aromat, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol.
W porcji 32 g – ok. 4 łyżeczki cukrów prostych.
Sytuacja podobna jak w większości tego typu przekąsek owocowych bez dodatku cukru. Producent nagimnastykował się, żeby nie dodać ani grama zwykłego cukru, ale w zamian są skoncentrowane soki owocowe i finał jest taki, że w jednym małym batonie jest ponad 4 łyżeczki cukrów prostych.
Z moich obserwacji – po takim batonie wzrasta apetyt na kolejne słodycze, bo nie ma tu białka, ani tłuszczu, które obniżałyby indeks glikemiczny i zwiększały nasycenie.
Uważam, że nie warto tego kupować, tym bardziej, że cena tego małego batona jest stosunkowo wysoka.
4. Baton jogurtowy GIANT BAR z Rossmanna
Składniki: owies 32%, polewa o smaku jogurtowym (cukier, olej palmowy, proszek jogurtowy), lecytyna słonecznikowa, aromat naturalny, oleje roślinne (palmowy, rzepakowy), syrop złocisty, cukier, banany, gliceryna, aromaty, mąka sojowa.
Ten baton wyglądem przypomina te lepsze słodycze + nie zawiera pszenicy, ale według mnie jego skład do najlepszych nie należy, a polewa jogurtowa będąca mieszanką oleju palmowego, cukru i proszku jogurtowego na pewno nie ma z jogurtem zbyt wiele wspólnego…
W tym jednym batonie jest ok. 7 łyżeczek cukrów prostych. Fakt, że ten baton jest naprawdę duży (100g) i sycący, no ale tych cukrów prostych jak na jedną porcję jest za dużo… + 5 łyżeczek tłuszczu! Unikałabym.
Jeśli uważasz ten wpis za wartościowy i chcesz, aby było takich więcej – proszę udostępnij.
A jeśli potrzebujesz gotowej ściągawki – PDF z listą produktów z niezłym składem i mniejszą ilością cukru to kliknij TUTAJ.