Kalendarz sezonowy WRZESIEŃ

Kalendarz sezonowy WRZESIEŃ

with Brak komentarzy

Podrzucam Wam kalendarz sezonowy na wrzesień, bo wrzesień to miesiąc, w którym nadal mamy dostęp do różnorodnych warzyw i owoców. Trzeba korzystać, bo później będzie już tylko mniej i mniej… 

W październiku będą jeszcze dostępne jesienne warzywa, takie jak: cukinia, papryka, bakłażan, dynia, ale zniknie część owoców z wrześniowego zestawienia. Wrzesień to ostatni dzwonek, żeby zrobić mrożone zapasy lub przetwory np. z malin, jeżyn, aronii, moreli czy brzoskwiń.

Warto dobrze wykorzystać tą jesienną obfitość i wzmocnić odporność przed nadejściem zimy. Centrum odporności organizmu są jelita. A tak konkretnie – za odporność organizmu odpowiada mikroflora jelitowa, czyli biliony bakterii najróżniejszych gatunków, które tworzą ludzki mikrobiom. Czy wiesz, że łączna masa mikrobiomu u zdrowego dorosłego człowieka może wynosić od 1 do 2 kilogramów?

Możesz zrobić bardzo wiele, żeby wyhodować i dokarmić tą dobrą mikroflorę, a „zagłodzić” tą złą, która odporności nie sprzyja. Brzmi śmiesznie i niewiarygodnie, ale istnieją na to dowody naukowe, które są nie do zbicia.

Złą mikroflorę dokarmiasz wtedy, gdy spożywasz dużo przetworzonej żywności, pełnej soli, cukru, konserwantów i innych chemicznych dodatków oraz złych tłuszczów, a szczególnie kwasów tłuszczowych trans. Kwasy tłuszczowe trans znajdują się min. w margarynach niskiej jakości (produkowanych starą metodą uwodornienia, jak na przykład słynne Masło Roślinne) czy w częściowo utwardzonym tłuszczu roślinnym, często stosowanym w przemyśle cukierniczym (np. słodkie bułki, wafle i rurki z nadzieniem, szczególnie te na wagę i w najniższych cenach). 

Dobrą mikroflorę i odporność budujesz wtedy, gdy spożywasz dużo przeciwutleniaczy i różnych fitozwiązków, zawartych przede wszystkim w różnokolorowych warzywach, owocach, ale także w kakao, kiszonkach i przyprawach typu kurkuma, imbir, goździki.

Nie zapominaj szczególnie o zielonych warzywach typu brokuł, kapusty wszelkiego rodzaju, sałaty, jarmuż, szpinak (z umiarem u małych dzieci), natka pietruszki. Z mojego doświadczenia wynika, że zielone warzywa są naprawdę niedoceniane i spożywamy ich o wiele za mało, a one mają ogromną moc!

Z owoców najcenniejsze są te o ciemnej barwie różowej i ciemnofioletowej – jagodowe i pseudojagodowe, czyli jagody, maliny, jeżyny, borówki, porzeczki, aronia oraz ciemne winogrona.

Ale tak naprawdę każde warzywo czy owoc ma w sobie coś cennego, każde coś innego. Ważne, żeby jeść kolorowo i różnorodnie 😉

Z tego zestawienia jedynie grzyby nie nadają się dla dzieci. Wyjątek stanowią pieczarki i boczniaki, które można podawać już po 1 roku życia, ale raczej jako dodatek kulinarny, a nie podstawa posiłku (ze względu na małą gęstość odżywczą). Zatem zupa pieczarkowa na obiad to nie jest sensowny posiłek dla małego dziecka. 

 
kalendarz sezonowy WRZESIEŃ
Kalendarz sezonowy WRZESIEŃ

A jeśli brakuje Ci pomysłów jak wykorzystać te jesienne warzywa i owoce to obejrzyj mój „Letnio jesienny jadłospis dla małych dzieci i całej rodziny” TUTAJ. 

Źródła naukowe:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29927706/

 

PODZIEL SIĘ!
  • 31
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    31
    Udostępnienia

Leave a Reply