Zupa krem z cukinii – najprostsza i najlepsza

Zupa krem z cukinii – najprostsza i najlepsza

with Brak komentarzy

Jeśli masz nadmiar cukinii w domu i tak jak ja lubisz proste przepisy – ten będzie idealny 🙂

Wystarczy tylko kilka składników. Niestety trochę czasu zajmuje krojenie, ale naprawdę warto.

Możesz zastosować cukinie giganty – wtedy należy obrać je ze skóry i wydrążyć pestki.

Możesz też zastosować małe cukinie – wtedy nie musisz obierać cukinii, wystarczy umyć i pokroić. Kolor będzie odbiegał wówczas od tego na zdjęciu, bo będzie bardziej zielony.

Ja używałam dużych cukinii z ogródka rodziców – takich jak na obrazku poniżej 🙂

Cukinia gigant

Składniki: 

  • cukinia – 2 bardzo duże lub 4-5 małych
  • marchew – 2 większe lub 3 małe sztuki
  • ziemniaki – 5 średnich sztuk
  • masło zwykłe krowie 82% tłuszczu lub masło klarowane – 2-3 łyżki (zamiennie oliwa z oliwek)
  • śmietana 18% – 2-3 łyżki
  • sól, pieprz, papryka chili – do smaku
  • Opcjonalnie: nieaktywne płatki drożdżowe – 3 łyżki (jeśli chcesz nadać zupie serowy smaku), podprażone pestki słonecznika/dyni oraz kolendra świeża.

Opcja dla osób wykluczających nabiał (zamiast masła i śmietany):  gęste mleczko kokosowe – 8 łyżek = 1/3 szklanki (80 ml)

Zamiast płatków drożdżowych możesz dodać 1 małe opakowanie serka topionego, ale z żywieniowego punktu widzenia płatki drożdżowe będą lepszym wyborem. Serki topione zawierają fosforany, a te staramy się ograniczać w żywieniu dzieci, gdyż konkurują z wapniem o wchłanianie.

WYKONANIE: 

  1. Obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój ziemniaki w większą kostkę, marchew w talarki i wrzuć do dużego garnka.
  2. Jeśli używasz małej cukinii z cienką skórką to nie obieraj jej, tylko pokrój w kostkę. Jeśli używasz giga cukinii to obierz ją, wydrąż nasiona i również pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka z ziemniakami.
  3. Do warzyw dodaj wodę – wlej jej tyle, aby przykryła tylko połowę warzyw. U mnie to było około 1 L. Cukinia puści dużo soku po ugotowaniu, a zależy nam na tym, żeby to był gęsty krem. Poza tym zawsze możesz zupę rozcieńczyć po ugotowaniu.
  4. Gotuj warzywa przez około 30 minut pod przykryciem – do miękkości. W międzyczasie dodaj masło do gotowania.
  5. Na koniec dodaj płatki drożdżowe lub serek topiony i zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietanę lub mleczko kokosowe  oraz przyprawy do smaku (ostrożnie z pieprzem i chili).
  6. Jeśli chcesz, aby ta zwykła zupa była trochę bardziej niezwykła – dodaj listki świeżą kolendrę – na sam koniec (do porcji, nie do garnka).

Jeśli przepis Ci się podoba – nie trzymaj go dla siebie – UDOSTĘPNIJ.

PS. A jeśli potrzebujesz więcej prostych przepisów z jesiennych warzyw to z całego serca polecam Ci moje jesienne jadłospisy. Akurat trwa wielka promocja i 2 jadłospisy – klasyczny oraz bezmleczny i bezglutenowy kupisz w cenie jednego – za 49 zł. Możesz też kupić wybrany jadłospis ze zniżką – 20%, czyli za jedyne 39 zł. Promocja trwa do piątku 27.08. do północy.

Tutaj link o pakietu 2óch ebooków, a tutaj link do obejrzenia jesiennego jadłospisu.

Leave a Reply