Zupa krem z cukinii jest przepyszna, do tego ekspresowa.
Jeśli masz nadmiar cukinii w domu i tak jak ja lubisz proste przepisy – ten będzie idealny 🙂
Wystarczy tylko kilka składników. Niestety trochę czasu zajmuje krojenie, ale naprawdę warto.
Możesz zastosować cukinie giganty – wtedy należy obrać je ze skóry i wydrążyć pestki.
Możesz też zastosować małe cukinie – wtedy nie musisz obierać cukinii, wystarczy umyć i pokroić. Kolor będzie odbiegał wówczas od tego na zdjęciu, bo będzie bardziej zielony.
Ja używałam dużych cukinii z ogródka rodziców – takich jak na obrazku poniżej 🙂
Zupa krem z cukinii – składniki:
- cukinia – 2 bardzo duże lub 4-5 małych
- marchew – 2 większe lub 3 małe sztuki
- ziemniaki – 5 średnich sztuk
- oliwa z oliwek lub masło krowie 82% tłuszczu – 2-3 łyżki
- śmietana 18% – 2-3 łyżki
- sól, pieprz, papryka chili – do smaku
- Opcjonalnie: nieaktywne płatki drożdżowe – 3 łyżki (jeśli chcesz nadać zupie serowy smaku), podprażone pestki słonecznika/dyni oraz kolendra świeża.
Opcja dla osób wykluczających nabiał (zamiast masła i śmietany): gęste mleczko kokosowe – 8 łyżek = 1/3 szklanki (80 ml)
Zamiast płatków drożdżowych możesz dodać 1 małe opakowanie serka topionego, ale z żywieniowego punktu widzenia płatki drożdżowe będą lepszym wyborem. Serki topione zawierają fosforany, a te staramy się ograniczać w żywieniu dzieci, gdyż konkurują z wapniem o wchłanianie.
WYKONANIE:
- Obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój ziemniaki w większą kostkę, marchew w talarki i wrzuć do dużego garnka.
- Jeśli używasz małej cukinii z cienką skórką to nie obieraj jej, tylko pokrój w kostkę. Jeśli używasz giga cukinii to obierz ją, wydrąż nasiona i również pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka z ziemniakami.
- Do warzyw dodaj wodę – wlej jej tyle, aby przykryła tylko połowę warzyw. U mnie to było około 1 L. Cukinia puści dużo soku po ugotowaniu, a zależy nam na tym, żeby to był gęsty krem. Poza tym zawsze możesz zupę rozcieńczyć po ugotowaniu.
- Gotuj warzywa przez około 30 minut pod przykryciem – do miękkości. W międzyczasie dodaj masło do gotowania.
- Na koniec dodaj płatki drożdżowe lub serek topiony i zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietanę lub mleczko kokosowe oraz przyprawy do smaku (ostrożnie z pieprzem i chili).
- Jeśli chcesz, aby ta zwykła zupa była trochę bardziej niezwykła – dodaj listki świeżą kolendrę – na sam koniec (do porcji, nie do garnka).
Jeśli przepis Ci się podoba – nie trzymaj go dla siebie – UDOSTĘPNIJ.
PS. A jeśli potrzebujesz więcej prostych przepisów to z całego serca polecam Ci mój ebook z letnio-jesiennym jadłospisem. Poza pysznymi i prostymi posiłkami znajdziesz tam również wiedzę w pigułce na temat tego jak komponować i bilansować jadłospis małego dziecka!
Zobacz tutaj.