Przepis pochodzi z mojego ebooka „Letnio jesienny jadłospis dla małych dzieci i całej rodziny”. To jedyny przepis z ebooka, który nie ma bezmlecznego odpowiednika.
Jeśli Twoje dziecko jest na diecie bezmlecznej i bardzo tęskni za pizzą to możesz spróbować z wegańskim „serem” marki Violife.
Pizza dla małych dzieci?
Tak, bo to nie jest fast food, ale wartościowa, domowa pizza, z dobrej mąki i z dużą ilością warzyw.
Pizza z tego przepisu jest miękka i łatwa do pogryzienia, no chyba, że podpieczesz ją tak, żeby była bardzo chrupiąca. Zamiast zwykłego żółtego sera jest ser mozzarella – ten w kulce zawiera obniżoną ilość soli w stosunku do zwykłych żółtych serów.
Pizza udaje się zarówno z wykorzystaniem zwykłej mąki pszennej, mąki pszennej pełnoziarnistej, jak i orkiszowej, ale według mnie najlepsza pizza (zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych ;-)) wychodzi z połączenia mąki orkiszowej typ 720 z mąką gryczaną.
A największą zaletą tej pizzy jest szybkość wykonania, no i smak, ale to wiadomo 😉 Najlepiej zrobić od razu podwójną ilość ciasta i sosu.
Składniki na 4 dziecięce porcje (=2 dorosłe porcje):
na ciasto
- mąka orkiszowa typ 720 – 8 łyżek
- mąka gryczana – 8 łyżek (lub użyj więcej orkiszowej)
- proszek do pieczenia (najlepiej bez fosforanów) – 1/2 łyżeczki
- sól – 1/4 łyżeczki
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
sos
- koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
- passata pomidorowa lub przecier – 2 łyżki (lub dodatkowa łyżeczka koncentratu)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy nierafinowany – 1 łyżka
- suszone zioła – po dużej szczypcie tymianku, oregano, bazylii lub pół łyżeczki ziół prowansalskich
- sól – 2 szczypty
dodatki
ser mozzarella – 1 kulka
opcjonalnie:
ulubione warzywa, np: świeża papryka, podsmażone na suchej patelni cienkie plasterki pieczarek, kukurydza, małe pomidorki, cebulka, ananas + rukola dla dorosłych (dzieci nie przepadają bo szczypie, ale mogą spróbować)
- Wymieszaj suche składniki ciasta. Jeżeli używasz mąki pszennej to lepiej przesiej ją przez sitko, żeby nie było grudek.
- Dodaj do ciasta olej/oliwę, a następnie ok. pół szklanki wody (stopniowo) – powstanie gęste, ale gładkie ciasto. Odstaw je na 10 minut.
- W tym czasie przygotuj sos – wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Mozzarellę pokrój w cienkie plastry, a warzywa w paski lub plasterki.
- Patelnię o średnicy ok. 24 cm wysmaruj minimalną ilością tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie rozgrzej. Wlej ciasto, rozprowadź równomiernie i przykryj pokrywką. Zmniejsz ogień i podpiekaj tak pizzę na rumiano przez ok 5-7 minut.
- Następnie, gdy już pizza ładnie się zarumieni i łatwo zsuwa się z patelni przekręć ją na drugą stronę.
- Od razu rozsmaruj sos pomidorowy na wierzchu, następnie połóż cienkie kawałki sera mozzarella i warzywa. Przykryj pokrywką i trzymaj tak do momentu, aż ser się rozpuści, a spód podpiecze na rumiano – ok. 5 minut. GOTOWE.
WSKAZÓWKI:
Jeśli chcesz mieć bardziej puszyste ciasto to zrób je z większej ilości mąki (+4 dodatkowe łyżki) i z dodatkiem drożdży zamiast proszku do pieczenia (mogą być instant, wystarczy pół łyżeczki na podaną ilość mąki). Wodę dodawaj stopniowo. Z ciasta ma wyjść kula (to nic jak będzie się bardzo kleić). Odstaw takie gęste ciasto na minimum godzinę i przykryj ściereczką, a po tym czasie rozgnieść kulkę na placek, włóż na rozgrzaną patelnię i dalej postępuj tak samo.
W wersji basic (tylko z mozzarellą) pizza wygląda tak:
A jeśli chcesz więcej szybkich i prostych przepisów, a właściwie wygodny plan żywieniowy na tydzień dla całej rodziny to zobacz TUTAJ.
Leave a Reply