Gulasz z białą fasolą to ekspresowe danie jednogarnkowe, idealne dla miłośników szybkiej kuchni ZERO WASTE 🙂 Warto ugotować na 2 dni, a zaoszczędzony czas wykorzystać na większe przyjemności.
Zarówno fasola, jak i tofu czy kiełbaska są dobrymi źródłami żelaza. Żelazo to taki pierwiastek, na który należy zwracać szczególną uwagę w żywieniu małych dzieci. Więcej o źródłach żelaza przeczytasz TUTAJ.
To żelazo zdecydowanie lepiej się wchłania z przewodu pokarmowego, jeśli w tym samym czasie zajadasz produkt bogaty w witaminę C. Zatem podaj to danie koniecznie z surówką albo z posiekaną natką pietruszki.
Aktualnie nie ma problemu z zakupieniem białej kiełbaski bez konserwantów i z dobrym składem. Minusem takiej kiełbaski jest duża zawartość soli. Pamiętaj, że należy unikać mocno słonych produktów u dzieci poniżej drugiego roku życia, dlatego dla małych dzieci sugeruję dodatek tofu zamiast kiełbaski.
W późniejszych latach również należy dbać o ograniczanie ilości soli. Niemowlętom poniżej 1 roku, w ogóle nie podajemy kiełbasek, ani parówek, nawet tych z dobrym składem.
Więcej na temat soli w żywieniu dzieci i jaką sól wybierać przeczytasz TUTAJ.
Składniki na 6 – 8 porcji:
- cebula – 2 sztuki
- marchew – 2 sztuki
- ziemniaki – 10 sztuk (ok. 800 g)
- fasola biała – 360 g (2 szklanki lub 1,5 puszki)
- oliwa z oliwek – 2 łyżki (20 ml)
- majeranek – 2 łyżeczki
- sos sojowy jasny (najlepiej Tamari)
- woda – 1,5 szklanki
- papryka słodka w proszku (najlepiej wędzona jeśli wybierasz tofu naturalne) – 1 łyżeczka
- do wyboru: tofu naturalne lub wędzone (1 opakowanie) lub biała kiełbaska bez konserwantów
- dodatki: kiszony ogórek lub surówka z kiszonej kapusty lub z czarnej rzodkwi
- natka pietruszki
- Obierz warzywa i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w półplastry, a cebulę w małą kostkę.
- Tofu lub kiełbaskę również pokrój w kostkę.
- Na dużej patelni (lub w dużym garnku) rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę na złoto, razem z tofu (jeśli zamiast tofu używasz kiełbaski to dodaj ją na później). Dodaj ziemniaki i marchew i smaż ok. 2-3 minuty.
- Wlej wodę, dodaj majeranek, paprykę w proszku, sos sojowy, pieprz i szczyptę soli. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- Następnie dodaj fasolę. Jeśli używasz tej z puszki – dobrze ją wypłucz i odsącz. W tym momencie dodaj również kiełbaskę. Duś bez przykrycia do momentu odparowania wody (ok. 5 – 10 minut). Przełóż na talerze, posyp świeżą posiekaną natką. Podawaj z surówką.
A jeśli potrzebujesz więcej dań bogatych w żelazo to mam dobrą wiadomość. Już lada moment ukaże się mój nowy ebook “Proste obiady i kolacje dla niemowląt i całej rodziny”.
A jeśli przepis Ci się podobał – podziel się, udostępnij 🙂 Dziękuję.