Ekspresowy gulasz z białą fasolą i ziemniakami

Ekspresowy gulasz z białą fasolą i ziemniakami

with Brak komentarzy

Gulasz z białą fasolą to ekspresowe danie jednogarnkowe, idealne dla miłośników szybkiej kuchni ZERO WASTE 🙂 Warto ugotować na 2 dni, a zaoszczędzony czas wykorzystać na większe przyjemności.

Zarówno fasola, jak i tofu czy kiełbaska są dobrymi źródłami żelaza. Żelazo to taki pierwiastek, na który należy zwracać szczególną uwagę w żywieniu małych dzieci. Więcej o źródłach żelaza przeczytasz TUTAJ. 

To żelazo zdecydowanie lepiej się wchłania z przewodu pokarmowego, jeśli w tym samym czasie zajadasz produkt bogaty w witaminę C. Zatem podaj to danie koniecznie z surówką albo z posiekaną natką pietruszki.

Aktualnie nie ma problemu z zakupieniem białej kiełbaski bez konserwantów i z dobrym składem. Minusem takiej kiełbaski jest duża zawartość soli. Pamiętaj, że należy unikać mocno słonych produktów u dzieci poniżej drugiego roku życia, dlatego dla małych dzieci sugeruję dodatek tofu zamiast kiełbaski.

W późniejszych latach również należy dbać o ograniczanie ilości soli. Niemowlętom poniżej 1 roku, w ogóle nie podajemy kiełbasek, ani parówek, nawet tych z dobrym składem.

Więcej na temat soli w żywieniu dzieci i jaką sól wybierać przeczytasz TUTAJ. 

Składniki na 6 – 8 porcji:

  • cebula – 2 sztuki
  • marchew – 2 sztuki
  • ziemniaki – 10 sztuk (ok. 800 g)
  • fasola biała – 360 g (2 szklanki lub 1,5 puszki)
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki (20 ml)
  • majeranek – 2 łyżeczki
  • sos sojowy jasny (najlepiej Tamari)
  • woda – 1,5 szklanki
  • papryka słodka w proszku (najlepiej wędzona jeśli wybierasz tofu naturalne) – 1 łyżeczka
  • do wyboru: tofu naturalne lub wędzone (1 opakowanie) lub biała kiełbaska bez konserwantów
  • dodatki: kiszony ogórek lub surówka z kiszonej kapusty lub z czarnej rzodkwi
  • natka pietruszki
  1. Obierz warzywa i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w półplastry, a cebulę w małą kostkę.
  2. Tofu lub kiełbaskę również pokrój w kostkę.
  3. Na dużej patelni (lub w dużym garnku) rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę na złoto, razem z tofu (jeśli zamiast tofu używasz kiełbaski to dodaj ją na później). Dodaj ziemniaki i marchew i smaż ok. 2-3 minuty.
  4. Wlej wodę, dodaj majeranek, paprykę w proszku, sos sojowy, pieprz i szczyptę soli. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  5. Następnie dodaj fasolę. Jeśli używasz tej z puszki – dobrze ją wypłucz i odsącz.  W tym momencie dodaj również kiełbaskę. Duś bez przykrycia do momentu odparowania wody (ok. 5 – 10 minut). Przełóż na talerze, posyp świeżą posiekaną natką. Podawaj z surówką.

A jeśli potrzebujesz więcej dań bogatych w żelazo to mam dobrą wiadomość. Już lada moment ukaże się mój nowy ebook „Proste obiady i kolacje dla niemowląt i całej rodziny”. 

eb

Jeśli jesteś zainteresowana to koniecznie zapisz się na listę oczekujących TUTAJ bo osobom zapisanym w dniu premiery zawsze wysyłam mailem atrakcyjny kod zniżkowy 🙂 

A jeśli przepis Ci się podobał – podziel się, udostępnij 🙂 Dziękuję.

PODZIEL SIĘ!
  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    9
    Udostępnienia

Leave a Reply