Koktajl dla niejadka

Dziś zapraszam Cię na koktajl o silnych właściwościach przeciwzapalnych, który:

💚 Dokarmia dobre bakterie w naszych jelitach i pozwala im rosnąć
💚 Przez to jednocześnie zmniejsza ilość tych złych (patogennych) bakterii
💚 Wspomaga odporność
💚 Spowalnia procesy starzenia
 
 
To z pewnością nie jest przesada żeby nazwać go KOKTAJLEM ZMIENIAJACYM ZYCIE 🙂
 
Oczywiście jednorazowo nic nie zmieni, ale przy dłuższym codziennym stosowaniu zauważysz, różnice!
Przepis zamieszczam tu nie tylko z myślą o dzieciach, ale też dla zapracowanych i przemęczonych matek i ojców💪
 
Inspiracją były wykłady dr Brooke Goldner @goodbyelupus, która dzięki zmianie sposobu odżywiania (w tym dzięki zielonym koktajlom) zwalczyła trudną chorobę autoimmunologiczną, jaką jest toczeń. Cały protokół żywieniowy dostępny jest u niej na stronie za free.
 
 
jedzenie dla niejadka
Co to ma wspólnego z niejadkami?

A no ma. Co raz częściej mówi się o tym, że stan jelit, pasożyty, candida, dyzbioza jelitowa (przerost złych bakterii nad tymi dobrymi) mogą być głównym powodem wybiórczości pokarmowej.

Dorośli mogą dodać nawet 2 x więcej siemienia niż w przepisie (więcej omega 3=warto), ale trzeba koniecznie zmielić, bo inaczej się nie przyswoi. Opcjonalnie możesz dodać też 1-2 plasterki imbiru + szczyptę kurkumy i czarnego pieprzu (jeszcze bardziej przeciwzapalny będzie).

Zamiennie może też być szpinak i boćwina zamiast jarmużu, ale niestety jedno i drugie zawierają więcej szczawianów, więc dla dzieci wolę stosować jarmuż (szczególnie jeśli ma być codziennie).
 
Daj szansę zielonym koktajlom, wprowadź je w swoim domu codziennie, nawet jeśli Twoje dziecko nie chce ich spróbować, nie zmuszaj, nie namawiaj – po prostu świeć przykładem. Chęć spróbowania przyjdzie z czasem.
 
Dla niejadka, który nie akceptują zielonego koloru polecam koktajl z jeżyną. Jeżyny możesz częściowo zamienić na czarne jagody lub wiśnie, ale wtedy należy zmniejszyć ilość jarmużu, bo one nie maskują zielonego tak dobrze jak jeżyny.

koktajl dla niejadkaKOKTAJL z jarmużem, bananem i mango:

Składniki na 4 porcje:

  • Siemię lniane – 3 łyżki
  • Jarmuż – 4 nieduże liście
  • Banan mrożony – 2 bardzo dojrzałe 
  • Mango mrożone – 2 garści 
  • Woda – 2 szklanki lub więcej

KOLEJNOŚĆ MIKSOWANIA MA ZNACZENIE!

1.Najpierw zmiksuj/zmiel nasiona. Inaczej przejdą przez układ pokarmowy niestrawione!

2. Dodaj opłukany w gorącej wodzie i porwany na mniejsze części jarmuż (bez łodyg). Wlej około pół szklanki wody i miksuj na gładko.

3. Na koniec dodaj całą resztę i miksuj. Wodę dodawaj stopniowo – do uzyskania ulubionej konsystencji.

Potrzebny mocny blender! 

koktajl dla niejadkaKOKTAJL z jarmużem, bananem i jeżyną:

Składniki na 4 porcje:

  • Siemię lniane – 3 duże łyżki
  • Jarmuż – 3-4 średnie liście
  • Banan mrożony – 2 duże dojrzałe
  • Jeżyny – 3 garści
  • Woda – 2,5 – 3 szklanki

Sposób wykonania jest analogiczny jak dla koktajlu powyżej.

Jeśli wolisz zastosować owoce świeże zamiast mrożonych – jak najbardziej możesz, ale jednak z mrożonych otrzymasz znacznie lepszy smak 🙂

Owoce mrożone typu banan czy mango są tutaj tylko dodatkiem smakowym, za cudowne właściwości przeciwutleniające odpowiadają głównie zielone liście (jarmuż lub zamiennie szpinak i boćwina), imbir, siemię lniane oraz jeżyny.

Jeśli podobał Ci się ten wpis – proszę o udostępnienie. Dziękuję ❤️