Koktajl dla niejadka
Dziś zapraszam Cię na koktajl o silnych właściwościach przeciwzapalnych, który:
A no ma. Co raz częściej mówi się o tym, że stan jelit, pasożyty, candida, dyzbioza jelitowa (przerost złych bakterii nad tymi dobrymi) mogą być głównym powodem wybiórczości pokarmowej.
Dorośli mogą dodać nawet 2 x więcej siemienia niż w przepisie (więcej omega 3=warto), ale trzeba koniecznie zmielić, bo inaczej się nie przyswoi. Opcjonalnie możesz dodać też 1-2 plasterki imbiru + szczyptę kurkumy i czarnego pieprzu (jeszcze bardziej przeciwzapalny będzie).
KOKTAJL z jarmużem, bananem i mango:
Składniki na 4 porcje:
- Siemię lniane – 3 łyżki
- Jarmuż – 4 nieduże liście
- Banan mrożony – 2 bardzo dojrzałe
- Mango mrożone – 2 garści
- Woda – 2 szklanki lub więcej
KOLEJNOŚĆ MIKSOWANIA MA ZNACZENIE!
1.Najpierw zmiksuj/zmiel nasiona. Inaczej przejdą przez układ pokarmowy niestrawione!
2. Dodaj opłukany w gorącej wodzie i porwany na mniejsze części jarmuż (bez łodyg). Wlej około pół szklanki wody i miksuj na gładko.
3. Na koniec dodaj całą resztę i miksuj. Wodę dodawaj stopniowo – do uzyskania ulubionej konsystencji.
Potrzebny mocny blender!
Składniki na 4 porcje:
- Siemię lniane – 3 duże łyżki
- Jarmuż – 3-4 średnie liście
- Banan mrożony – 2 duże dojrzałe
- Jeżyny – 3 garści
- Woda – 2,5 – 3 szklanki
Sposób wykonania jest analogiczny jak dla koktajlu powyżej.
Jeśli wolisz zastosować owoce świeże zamiast mrożonych – jak najbardziej możesz, ale jednak z mrożonych otrzymasz znacznie lepszy smak 🙂
Owoce mrożone typu banan czy mango są tutaj tylko dodatkiem smakowym, za cudowne właściwości przeciwutleniające odpowiadają głównie zielone liście (jarmuż lub zamiennie szpinak i boćwina), imbir, siemię lniane oraz jeżyny.