Odżywcze i sycące przekąski dla dzieci -10 pomysłów

Odżywcze i sycące przekąski dla dzieci -10 pomysłów

with 2 komentarze

Jak komponować odżywcze przekąski dla dzieci?

Staraj się myśleć o przekąsce jak o mniejszym posiłku i okazji do dostarczenia dziecku wartości odżywczych.

Przekąski dla dzieci powinny zapewniać im poczucie sytości na długo – tak, żeby nie było potrzeby ciągłego podjadania. Jest bardzo prawdopodobne, że gdy wyeliminujesz podjadanie i ustalisz pory posiłków i przekąsek co około 2-3 godziny to apetyt dziecka wyraźnie się zwiększy!

Zatem jak komponować odżywcze przekąski dla dzieci, aby nie były później głodne przez kolejne 2-3 godziny?

Są takie trzy składniki pożywienia, które odpowiadają za poczucie sytości na długo:

  • białko (mięso, strączki, ryby, jaja, sery, jogurty, orzechy)
  • tłuszcz (orzechy, nasiona, pestki, masło, oliwa z oliwek i oleje )
  • błonnik (warzywa i owoce, zboża pełnoziarniste, strączki)

Staraj się tak komponować przekąski, aby w każdej z nich znalazły się chociaż dwa z trzech wyżej wymienionych składników. 

Jeśli w ramach przekąski podasz dziecku słodką bułkę, ciastka albo owoc to dostarczysz głównie proste węglowodany, które mimo iż zawierają stosunkowo dużo kalorii – nie zapewniają poczucia sytości na długo i dziecko za niedługo znowu upomni się o coś jeszcze…

To może skutkować tym, że dziecko przez cały dzień będzie podjadało jakieś małe ilości jedzenia. W rezultacie, w porze głównych posiłków, nie będzie wystarczająco głodne, żeby zjeść konkretną ilość.

Moja pierwsza wskazówka dla rodziców „niejadków” (ale również dla dzieci z nadmiarem masy ciała) jest zazwyczaj taka, żeby wyeliminować podjadanie, ustalić harmonogram posiłków oraz tak komponować posiłki oraz przekąski, żeby były sycące na długo i żeby nie było potrzeby podjadania pomiędzy.

odżywcze przekąski dla dzieci niejadków

Poniżej przedstawiam Ci 10 pomysłów na sycące przekąski, które dostarczają wielu cennych składników odżywczych, a nie tylko pustych kalorii.

Odżywcze przekąski dla dzieci – 10 pomysłów: 

  1. Orzechy + świeże owoce np. truskawki, borówki
  2. Banan + masło orzechowe
  3. Ciastko owsiane + owoc + jogurt naturalny
  4. Bułka pełnoziarnista + awokado lub krem z awokado (dojrzały banan + dojrzałe awokado + kakao/karob)
  5. Pudding chia (przykładowy przepis TUTAJ)
  6. Ser żółty pokrojony w słupki + świeże winogrona
  7. Ser mozzarella (mini kuleczki) + mini pomidorki (nadziej na wykałaczki)
  8. Batonik musli (orzechy + suszone owoce + zboża) + opcjonalnie jogurt/mleko roślinne
  9. Koktajl: jogurt/mleko roślinne + truskawki + banan + płatki owsiane
  10. Pieczywo pełnoziarniste + masło orzechowe + dżem/syrop klonowy + owoc

Co zrobić, gdy dziecko woli sklepowe słodycze?

Jeśli dziecko w porze przekąski domaga się mniej zdrowych produktów np. typowych, mało wartościowych słodyczy sklepowych to podaj rozsądną ilość jako dodatek do wyżej wymienionych grup produktów, nigdy jako osobne danie i nie pomiędzy posiłkami.

Słodycze potrafią bardzo skutecznie zmniejszyć apetyt na obiad…

Jeśli uważasz ten wpis za wartościowy – PODZIEL SIĘ!

PS. Więcej pomysłów na odżywcze przekąski, więcej wskazówek i konkretnych strategii jak radzić sobie z niechęcią dziecka do jedzenia znajdziesz w moim kursie online „Pomóż niejadkowi polubić jedzenie i odzyskać spokój” którego druga edycja rozpocznie się już 31 maja.

Jeśli jesteś zainteresowana/y – zapisz się na listę oczekujących, aby nie przegapić startu kursu i baaardzo korzystnej zniżki, którą otrzymają tylko osoby zapisane na listę. 

Zapisy i opinie kursantek z pierwszej edycji kursu znajdziesz TUTAJ:  www.dziecizdrowoodzywione.pl/kurs-dla-mam-niejadkow/

Podziel się!

2 Responses

  1. Ania
    | Odpowiedz

    A co jak moja córka nie może jeść nabiału i jest uczulona na orzechy?☹️

    • Magdalena Ciężkowska
      | Odpowiedz

      Można spróbować z migdałami. Dodatkowo proponuję pestki dyni i nasiona słonecznika. Nasiona i pestki również mają stosunkowo dużo tłuszczu i białka i żelazo! Twarożek z nasion słonecznika albo masło migdałowe (to drugie może postać dłużej w lodówce) można łatwo i szybko zrobić samemu. Można też kupić masło migdałowe, ale ceny są wysokie.
      Mleko krowie zamieniamy na mleko roślinne z wapniem. Co do jogurtów to nie ma dobrego zamiennika na polskim rynku niestety 🙁 Polecam w ramach wzbogacenia przekąski w wapń – suszone morele ciemne oraz figi suszone. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Leave a Reply